Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2023 09:40 - СТРАСТНАТА СЕДМИЦА – НА ПРЕЧИСТИТЕ И СПАСИТЕЛНИ ЗА НАС СТРАДАНИЯ ХРИСТОВИ - ВЕЛИКИ И РАЗПЕТИ ПЕТЪК
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 207 Коментари: 0 Гласове:
0



 image СТРАСТНАТА СЕДМИЦА – НА ПРЕЧИСТИТЕ
И СПАСИТЕЛНИ ЗА НАС СТРАДАНИЯ ХРИСТОВИ image

image ВЕЛИКИ И РАЗПЕТИ ПЕТЪК – О, ГОСПОДИ ИИСУСЕ ХРИСТЕ, Единствени Спасителю наш във вечността! Прекланям се пред Твоята саможертва кръвна и я целувам с умиление и трепет на сърцето. Защото няма любов по-велика от Твоята кръстна любов към нас. Твоите страдания, Господи Иисусе, са най-великите и най-великомъченическите. Защото Ти заради нас Си пожелал върху Теб да се стовари цялата омраза на света и ада. Твоята смърт е най-страшната и най-мъжествената смърт в цялата вселена за всички времена. Защото тя е изкуплението на всичките грехове в целия род човешки във всичките времена земни. Твоята смърт живоносна е победа над смъртта. Твоите спасителни страдания заради нас са безпределни. Затова и Твоята любов към нас е безпределна и всепобедна. Твоят подвиг на Голгота е бил възможен само за Теб. А той е нашето единствено спасение в Твоята радост вечна. Душата ми грешна Ти благодари и Те величае! О, Господи Иисусе, Вселюбящи и безкрайно Сладки Спасителю наш, слава на Теб!

***

image ЕВАНГЕЛСКИТЕ СЪБИТИЯ
НА ВЕЛИКИ И РАЗПЕТИ ПЕТЪК
ПО ЧЕТИРИМАТА ЕВАНГЕЛИСТИ image

image Вземане Господа нашего Иисуса Христа под стража

image Иисус Христос на съд при първосвещеник Ана

image Съд на Синедриона над Иисуса Христа при Каиафа

image Отричане на Петра

image Решението на Синедриона

image Краят на Иуда

image Иисус Христос при Пилата

image Кръстният път и Голгота

image Снемане на Тялото от Кръста
и Погребение на Господа Иисуса Христа

***

image СПАСИТЕЛНИТЕ ХРИСТОВИ СТРАДАНИЯ
СПОРЕД ЧЕТИРИТЕ ЕВАНГЕЛИЯ В НОВИЯ ЗАВЕТ
НА ГОСПОДА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА image

image СПОРЕД СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ ОТ МАТЕЙ image

“И целият народ отговори и рече: кръвта Му нека бъде върху нас и върху чедата ни. Тогава им пусна Варава, а Иисуса бичува и Го предаде на разпятие. След това войниците управителеви взеха Иисуса в преторията, събраха срещу Него цялата чета войници и, като Го съблякоха, облякоха Му багреница; и сплетоха венец от тръни, наложиха Му го на главата и Му дадоха в дясната ръка тръст; и като заставаха пред Него на колене, присмиваха Му се и думаха: радвай се, Царю Иудейски! И след като Го заплюха, взеха тръстта и Го биеха по главата. И след като Му се наприсмяха, съблякоха Му багреницата, облякоха Му Неговите дрехи и Го поведоха на разпятие. А като излизаха, срещнаха един киринеец, на име Симон; него накараха да носи кръста Му. И като стигнаха на мястото, наричано Голгота, което значи: лобно място, дадоха Му да пие оцет, смесен със жлъчка; но Той вкуси и не иска да пие. А след като Го разпнаха, разделиха дрехите Му, хвърляйки жребие; за да се изпълни реченото от пророка: "разделиха дрехите Ми помежду си и за облеклото Ми хвърлиха жребие"; и седяха, та Го пазеха там; и туриха над главата Му надпис, който показваше вината Му: Този е Иисус, Царят Иудейски. Тогава бидоха разпнати с Него двама разбойници: единият отдясно, а другият отляво. А минувачите Го хулеха, като клатеха глава и думаха: Ти, Който разрушаваш храма, и в три дни го съзиждаш, спаси Себе Си! Ако си Син Божий, слез от кръста! Също и първосвещениците заедно с книжниците и стареите и фарисеите се присмиваха и думаха: други спаси, а Себе Си не може да спаси. Ако Той е Цар Израилев, нека сега слезе от кръста, и ще повярваме в Него; надяваше се на Бога, нека сега Го избави, ако Му е угоден; понеже бе казал: Син Божий съм. Също Го хулеха и разбойниците, разпнати с него. А от шестия час настана тъмнина по цялата земя до деветия час; а около деветия час Иисус извика с висок глас: Или! Или! лама савахтани? сиреч, Боже Мой, Боже Мой! Защо си Ме оставил? Някои от стоещите там, като чуха, казваха: Той вика Илия. И веднага един от тях се затече, взе гъба, натопи я в оцет и, като я надяна на тръст, даваше Му да пие; другите пък думаха: чакай, да видим, дали ще дойде Илия да Го избави. А Иисус, като извика пак с висок глас, изпусна дух. И ето, храмовата завеса се раздра на две, отгоре додолу; и земята се потресе; и скалите се разпукаха; и гробовете се разтвориха; и много тела на починали светии възкръснаха; и като излязоха из гробовете подир възкресението Му, влязоха в светия град и се явиха на мнозина. А стотникът и ония, които с него заедно пазеха Иисуса, като видяха земетресението и всичко станало, твърде много се уплашиха и думаха: наистина Божий Син е бил Тоя Човек!”

(От Матея Свето Евангелие, Глава 27, Стихове 25–54)

***

image СПОРЕД СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ ОТ МАРКО image

“Тогава Пилат, като искаше да угоди на тълпата, пусна им Варава, а Иисуса бичува и предаде на разпятие. Войниците пък Го отведоха вътре в двора, сиреч, в преторията, и събраха цялата чета войници, и Му облякоха багреница и, като сплетоха венец от тръни, наложиха Му го; и почнаха да Го поздравяват: радвай се, Царю Иудейски! Па Го биеха по главата с тръст и Го заплюваха и, коленичейки, кланяха Му се. След като Му се наприсмяха, съблякоха Му багреницата, облякоха Му Неговите дрехи, и Го поведоха да Го разпнат. И накараха някого си Симона Киринеец, баща на Александра и Руфа, както минаваше на връщане от полето, да носи кръста Му. Заведоха Го на мястото Голгота, което значи: лобно място. И даваха Му да пие вино със смирна, ала Той не прие. Ония, които Го разпнаха, разделиха дрехите Му, хвърляйки жребие, кой какво да вземе. Беше третият час, и Го разпнаха. Имаше надпис за вината Му: Цар Иудейски. С Него разпнаха двама разбойници, единия отдясно Нему, а другия отляво. И се сбъдна Писанието, което казва: "и към беззаконници бе причислен". Минувачите Го хулеха, като клатеха глава и думаха: уа! Ти, Който разрушаваш храма, и в три дни го съзиждаш, спаси Себе Си и слез от кръста! Също и първосвещениците с книжниците се присмиваха и думаха помежду си: други спасяваше, а Себе Си не може да спаси. Христос, Царят Израилев, нека слезе сега от кръста, та да видим и повярваме. Хулеха Го и разпнатите с Него. А на шестия час настана тъмнина по цялата земя до деветия час. А на деветия час Иисус извика с висок глас: Елои, Елои, лама савахтани? което значи: Боже Мой, Боже Мой, защо си Ме оставил? Някои от стоещите там, като чуха, казваха: ето, вика Илия. А един се затече, натопи гъба в оцет и, като я надяна на тръст, даваше Му да пие, думайки: почакайте да видим, дали ще дойде Илия да Го снеме. А Иисус, като издаде висок глас, издъхна. И храмовата завеса се раздра на две отгоре додолу. А стотникът, който стоеше срещу Него, като видя, че Той, след като извика тъй, издъхна, каза: наистина Тоя Човек е бил Син Божий.”

(От Марка Свето Евангелие, Глава 15, Стихове 15–39)

***

image СПОРЕД СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЛУКА image

“И когато Го поведоха, уловиха някого си Симона Киринеец, който идеше от нива, и сложиха върху му кръста, за да го носи след Иисуса. И след Него вървеше голямо множество народ и жени, които плачеха и ридаеха за Него. А Иисус, като се обърна към тях, рече: дъщери иерусалимски, не плачете за Мене, а плачете за себе си и за чедата си; понеже, ето, наближават дни, когато ще се каже: блазе на неплодни, и на утроби неродили, и на гърди некърмили! Тогава ще почнат да казват на планините: паднете върху ни! и на хълмовете: затрупайте ни! Защото, ако това правят със зеленото дърво, какво ще бъде със сухото? Водеха и двама злодейци, за да бъдат погубени с Него. И когато отидоха на мястото, наречено Лобно, там разпнаха Него и злодейците, единия отдясно, а другия отляво. А Иисус говореше: Отче! прости им, понеже не знаят, що правят. И като деляха дрехите Му, хвърлиха жребие. А народът стоеше и гледаше. Подгавряха се заедно с народа и началниците, казвайки: други спаси, нека спаси и Себе Си, ако Този е Христос, избраникът Божий. Също и войниците се подиграваха с Него, като се приближаваха и Му поднасяха оцет, и казваха: ако си Ти Иудейският Цар, спаси се Сам. И над Него имаше надпис, написан на гръцки, латински и еврейски: Този е Царят Иудейски. Един от увисналите на кръста злодейци Го хулеше и казваше: ако си Ти Христос, спаси Себе Си и нас. А другият, като заговори, мъмреше тогова и казваше: та и от Бога ли се не боиш ти, когато и сам си осъден на същото? А ние сме осъдени справедливо, защото получаваме заслуженото според делата си; но Тоя нищо лошо не е сторил. И казваше на Иисуса: спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си! И отговори му Иисус: истина ти казвам: днес ще бъдеш с Мене в рая. Беше вече около шестия час, и настана мрак по цялата земя до деветия час; и потъмня слънцето, и храмовата завеса се раздра през средата. Иисус, като извика с висок глас, рече: Отче! в Твоите ръце предавам духа Си. И това като каза, издъхна. А стотникът, като видя станалото, прослави Бога и рече: наистина, Тоя Човек е бил праведник. И целият народ, който се бе събрал на това зрелище, като видя станалото, връщаше се, удряйки се в гърди.”

(От Лука Свето Евангелие, Глава 23, Стихове 26–48)

***

image СПОРЕД СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ИОАН image

“Тогава Пилат хвана Иисуса и Го бичува. И войниците, като сплетоха венец от тръни, наложиха Му го на главата, и Му облякоха багреница, и думаха: радвай се, Царю Иудейски! и Му удряха плесници. Пилат пак излезе вън и им рече: ето, извеждам ви Го, за да разберете, че не намирам у Него никаква вина. Тогава Иисус излезе вън с трънения венец и в багреница. И рече им Пилат: ето Човекът! А когато първосвещениците и слугите Го видяха, завикаха и казваха: разпни, разпни Го! Пилат им казва: вие Го вземете и разпнете, защото аз не намирам у Него вина. Иудеите му отговориха: ние имаме закон, и по нашия закон Той трябва да умре, защото Себе Си направи Син Божий. Когато Пилат чу тая дума, повече се уплаши. И пак влезе в преторията и рече на Иисуса: отде си Ти? Но Иисус му не даде отговор. Пилат Му казва: на мене ли не отговаряш? Не знаеш ли, че имам власт да Те разпна, и власт имам да Те пусна? Иисус отговори: ти не щеше да имаш над Мене никаква власт, ако ти не бе дадено свише; затова по-голям грях има оня, който Ме предаде на тебе. От това време Пилат търсеше случай да Го пусне. Иудеите обаче викаха и казваха: ако пуснеш Тогова, не си приятел на кесаря. Всякой, който прави себе си цар, е противник на кесаря. Пилат, като чу тая дума, изведе вън Иисуса и седна на съдището, на мястото, наречено Литостротон *, а по еврейски Гавата. Тогава беше петък пред Пасха, около шестия час. И рече Пилат на иудеите: ето вашия Цар! Ала те завикаха: премахни Го, премахни, разпни Го! Пилат им казва: вашия Цар ли да разпна? Първосвещениците отговориха: ние нямаме друг цар, освен кесаря. И тогава им Го предаде, за да бъде разпнат. И взеха Иисуса и Го поведоха. И носейки кръста Си, Той излезе на мястото, наречено Лобно, по еврейски Голгота; там Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а посред - Иисуса. А Пилат написа и надпис, и го постави на кръста. Написано беше: Иисус Назорей, Цар Иудейски. Тоя надпис четоха мнозина от иудеите, понеже беше близо до града мястото, дето Иисус бе разпнат, и написаното бе по еврейски, гръцки и латински. А първосвещениците иудейски казваха на Пилата: недей писа: Цар Иудейски, но че Той каза: Цар Иудейски съм. Пилат отговори: каквото писах, писах. Войниците пък, като разпнаха Иисуса, взеха дрехите Му (и ги разделиха на четири дяла, по един дял на всеки войник,) и хитона. Хитонът не беше шит, а изтъкан цял отгоре додолу. Тогава рекоха си един другиму: да го не раздираме, а да хвърлим за него жребие, чий да бъде; за да се сбъдне реченото в Писанието: "разделиха дрехите Ми помежду си и за одеждата Ми хвърлиха жребие". Тъй направиха войниците. При кръста Иисусов стояха майка Му и сестрата на майка Му, Мария Клеопова, и Мария Магдалина. А Иисус, като видя майка Си и стоещия там ученик, когото обичаше, казва на майка Си: жено, ето син ти! После казва на ученика: ето майка ти! И от оня час ученикът я прибра при себе си. След това Иисус, като знаеше, че всичко вече е свършено, за да се сбъдне Писанието, казва: жеден съм. Там имаше съсъд, пълен с оцет. Войниците напоиха гъба с оцет, надянаха я на исопова тръст и поднесоха на устата Му. А когато Иисус вкуси от оцета, рече: свърши се! И като наведе глава, предаде дух. И понеже тогава беше петък, иудеите, за да не останат телата върху кръста в събота (защото оная събота беше велик ден), помолиха Пилата, да им пребият пищелите и да ги снемат. Тогава дойдоха войниците и пребиха пищелите на първия, както и на другия, разпнат с Него. А когато дойдоха при Иисуса и Го видяха вече умрял, не Му пребиха пищелите; но един от войниците прободе с копие ребрата Му, и веднага изтече кръв и вода. И който видя, засвидетелствува, и свидетелството му е истинско; и той знае, че говори истина, за да повярвате вие. Защото това стана, за да се сбъдне Писанието: "кост Негова няма да се строши". И пак друго Писание казва: "ще погледнат на Тогова, Когото прободоха".”

(От Иоана Свето Евангелие, Глава 19, Стихове 1–37)

***

image ИЗ “ПОСЛЕДОВАНИЕ НА СВЕТИТЕ СТРАДАНИЯ ХРИСТОВИ” image

Антифон 10, глас 6

Този, Който се облича със светлина като с дреха, стоеше гол пред съда и плесници приемаше по лицето от ръце, които създаде. Беззаконните люде приковаха на кръст Господа на славата. Тогава църковната завеса се раздра, слънцето се помрачи, като не търпя да гледа оскърбяван Бога, пред Когото всичко трепери. Нека да Му се поклоним!

Антифон 15, глас 6

Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, с плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам; с гвоздеи се приковава Женихът църковен; с копие се пробожда Синът на Дева.

image Покланяме се, Христе, на Твоите страдания!

image Покланяме се, Христе, на Твоите страдания!

image Покланяме се, Христе, на Твоите страдания!

image Покажи ни и славното Твое Възкресение!

***

Седален, глас 4

Изкупи ни от законната клетва с Твоята скъпоценна кръв, като се прикова на кръст и с копие прободе, изля безсмъртие за човеците, Спасителю наш, слава на Тебе!

Да за­мъл­чи вся­ка плът чо­веш­ка и да зас­ти­не със страх и тре­пет и ни­що зем­но да не мис­ли. За­що­то Ца­рят на ца­ру­ва­щи­те и Гос­под на гос­по­да­ру­ва­щи­те иде да бъ­де зак­лан и да да­де Се­бе Си за хра­на на вяр­ва­щи­те. И пред Не­го вър­вят ан­гел­с­ки­те ли­ко­ве с всич­ки На­ча­ла и Влас­ти, мно­го­о­ки­те хе­ру­ви­ми и шес­ток­ри­ли­те се­ра­фи­ми, ко­и­то зак­ри­ват ли­ца и пе­ят пе­сен­та: Али­луия, али­луия, али­луия.

***

image МОЛИТВА КЪМ
РАЗПНАТИЯ НА КРЪСТ ГОСПОД НАШ ИИСУС ХРИСТОС image

Прикован на Кръста за нас, Иисусе Христе, Единородни Сине на Бога Отца, неизчерпаема бездна на милост, любов и щедрости! Зная, че заради моите грехове, поради неизказано човеколюбие, благоволил си да пролееш на Кръста Твоята Кръв, която, окаяният и неблагодарен, досега потъпквах със скверните си дела и не считах за нищо. Затова от бездната на моите беззакония и нечистота, като гледам с умните си очи към Тебе, Разпнатия на Кръста мой Изкупител, със смирение и вяра припадам пред Твоите язви, изпълнени с милосърдие, и Те моля за прошка на греховете и изправяне на моя нечист живот. Бъди милостив към мене, мой Владико и Съдия, не ме отхвърляй от лицето си, но с Твоята всесилна ръка Сам ме обърни към Себе Си и ме настави по пътя на истинното покаяние, та поне отсега да поставя начало на моето спасение. С Твоите Божествени страдания укроти моите плътски страсти; с пролятата Твоя Кръв очисти моите душевни скверноти; с Твоето разпятие ме разпъни за света с неговите съблазни и похоти; с Твоя Кръст ме огради от невидимите врагове, които дебнат душата ми. С Твоите прободени нозе удържай нозете ми от всеки лош път; с Твоите прободени ръце възпирай ръцете ми от всяко неугодно на Тебе дело. Прикован по плът, прикови плътта ми към Твоя страх, та, отклонил се от злото, да върша добро пред Тебе. Преклонил глава на Кръста, преклони към земята на смирението моята превъзнесена гордост; с Твоя трънен венец огради ушите ми, за да не слушам нищо неполезно; вкусил жлъчка с устата си, постави стража на моите нечисти уста. Ти, Който си имал прободено с копие сърце, създай сърце чисто в мене; с всички Твои язви целия сладко ме уязви в Твоята любов, за да възлюбя Тебе, моя Господ, с цялата си душа, с цялото си сърце, с цялата си сила и мисъл. Дай ми Себе Си, странник и нямащ къде глава да подслони; дай ми Себе Си, всесладкия, услаждащ ме в скърби и напасти със Своята любов, та Тебе, Когото преди ненавиждах, прогневявах, гонех от себе си и приковавах на Кръста, сега да възлюбя и радостно да приема, и Твоя Кръст до края на живота си сладко да понеса. Отсега не ми давай, о, Всеблаги Изкупителю мой, да се изпълнява моята воля, понеже е зла и непотребна, за да не падна пак в тежкото робство на царстващия в мене грях; но Твоята блага воля, желаеща да ме спаси, винаги да се изпълнява в мене. Като се поверявам на нея, представям пред умните очи на сърцето си Тебе, Разпнатия мой Господ, и се моля от дълбините на душата си, и при разделянето от моето тленно тяло да видя Тебе Единия на Твоя Кръст, приемащ мене под Своя защита, пазещ ме от въздушните духове на злобата и вселяващ ме с грешниците, благоугодили на Тебе с покаяние! Амин!

***

image ДРУГА МОЛИТВА КЪМ
РАЗПНАТИЯ НА КРЪСТ ГОСПОД НАШ ИИСУС ХРИСТОС image

Господи Иисусе Христе, Сине на живия Бог, Творче на небето и земята, Спасителю на света! Ето аз недостойният и от всички най-грешен, като прекланям смирено коленете на сърцето си пред славата на Твоето величество, възпявам и величая Твоето безмерно страдание и Ти принасям благодарност, Царю на всички и Боже, задето благоволи да слезеш от Твоя небесен престол и да се въплътиш от Пречистата Дева Мария заради нашето спасение. Какво да Ти въздам, човеколюбиви Владико, за всичко, което претърпя заради мене грешния – не зная. Защото душата и тялото и всички Твои блага са от Тебе, всичко мое е Твое, и самият аз съм Твой. Само на Твоето неизказано милосърдие, добросърдечни, се надявам. Възпявам Твоето крайно дълготърпение, величая неизповедимия Твой Промисъл, славя Твоята безмерна милост, с които Ти се наклони към мене осъдения, за да бъда оправдан. Какво да кажа за Твоето неизказано човеколюбие, Христе Спасителю? Само в съкрушение на моето сърце, като се покланям на Твоите пречисти страдания и, като ги целувам прелюбезно викам: помилвай мене грешния, помилвай! О, пречудна и неизмерима дълбочина на милосърдието, Христе Боже, дай ми покаяние, отвори ми вратата на Твоята милост и помени ме недостойния в Твоето царство! Спасителю, Който живееш в недостъпна светлина, вземи от мене тежкия греховен товар и не се погнусявай, Човеколюбче, да се вселиш в моето недостойно сърце, за да успокоиш моето плътско мъдруване. И тъй, като не ще живея вече аз, Твоето създание, за себе си, но за Тебе, моя Господ и Бог, по Твоето, о премилостиви Боже, добросърдечие, да се удостоя да видя Тебе, моя Създател и Спасител, увенчан със слава и чест, за претърпяната от Тебе кръстна смърт, в светлината на Твоята недостъпна слава, дето, с Твоя Безначален Отец и с Пресветия, Благ, Животворящ и Единосъщен Твой Дух царуваш преди вековете, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

***

Тропар, глас 1

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето достояние, дарувай на нас, Православните Християни, победа над бесовете, и съхрани Твоето наследие с Твоя Кръст.

Кондак, глас 4

Издигнал се доброволно на Кръста, Христе Боже, дарявай щедростите Си на едноименното Твое ново общество. Зарадвай с Твоята сила нас, Православните Християни, и ни дарувай победа над бесовете, като Твоята помощ ни бъде оръжие на мир и знаме на непобедимост.
image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 899197
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930