Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2014 02:23 - Светите отци за заниманията с астрология
Автор: fotinia Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1139 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

 

През цялата църковна история православните подвижници ревностно са изобличавали астрологията като разновидност на магията и средство за общуване с демоните. Затова те особено строго са забранявали на вярващите да имат нещо общо с нея.

Също така светите отци неуморно са наставлявали, че магьосниците и гадателите могат да нанесат на хората огромна нравствена и психологическа вреда, защото чрез астрологията човек ДОБРОВОЛНО позволява върху него да действат духовете на злото.

Например в «Дидахи» - един от най-древните паметници на християнската писменост (края на I век), пише: «Не ставай нито заклинател, нито астролог, нито чародей, нито се занимавай с такива дела, защото те водят до идолослужение».

Преподобни Иоан Дамаскин, живял през VIII век, бил учител на Църквата и имал блестящо светско образование, в това число и в областта на астрономията. Той считал, че наблюдението на небесните тела може да бъде полезно за предсказване на природните явления, но не и за съдбите на хората: «Ние заявяваме, че звездите, слънцето и луната могат да предизвестят какво ще бъде времето – кога ще вали, кога ще бъде суша, кога ще духа вятър, но те по никакъв начин не могат да предопределят нашите действия. Ние сме създадени от Твореца свободни и сами сме господари на своите дела».

Преподобни Максим Грек, живял и творил в Русия, написал цял труд, в който изобличава астрологията: «Нима аз мога да бъда принуждаван да върша зло под действието на някакви си „недобри” звезди, сякаш съм безсловесно животно, водено от своя стопанин на повод? Не, аз никога няма да се съглася с богомерзкото учение на звездобройците, което ме лишава от свободната ми воля!»

Свети Иоан Златоуст отечески съветва: «Не прибягвайте доброволно към гадатели, и дори ако други ви принуждават към това, и тогава не се съгласявайте. Човек всякога е искал да узнае невидимото. Но, ако обръщате внимание на гаданията, ставате недостойни за благодатта и милостта Божия, и по този начин си подготвяте многобройни беди».

За да предпази вярващите от врачките и чародеите, на VІ Вселенски Събор Църквата определя в 61-во правило, че обръщащите се «към магьосници, които смесват лъжата с безумие, и предсказват щастие, съдба, родословие и много други подобни неща» трябва да се отлъчват от Църквата за 6 години.

Трябва да се запомни най-важното, а именно, че духовете на злото нямат достъп до човешката душа, докато човек сам не им отвори нейните двери. Главната опасност не се състои в знанията, съобщавани им по този начин, било те лъжливи и погрешни, а в това, че духовете на злобата в крайна сметка искат да причинят на всички хора единствено страдания, нещастия и гибел. Колко жалко изглежда човек, който прибягва за помощ към своя най-голям враг, от когото не може да получи никаква помощ! Да не говорим, че сбъдналите се пророчества възлизат едва на 4 процента!

От всичко казано дотук може да се направи следния извод: в хороскопите няма и не може да има истина. Но именно склонността на много хора към суеверие дава живот на различните магически явления. Вярвайки на астролозите, на поличби и магьоснически заклинания, човек губи свободната си воля и се лишава от душевен покой. А ако всеки християнин предупреди за това своите приятели и родственици, и ги насочи към Божия храм, когато са в беда, местата, където магьосници и прорицатели вършат своите нечестиви дела, бързичко ще опустеят...

„Православный Крест”

Превод: Десислава Главева




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fotinia - за доброто и злото
16.03.2014 12:49
Много случки в живота ни учат, че от привидното "зло" се ражда добро и обратното - от горещо желаното "добро" произлиза нерядко голямо зло!

Св. Нил Синайски изповядва:

"Много пъти в молитва аз просех да ми бъде дадено нещо, което ми се струваше добро за мене, и настоявах в просбата си, като неразумно насилвах Божията воля, а не предоставях на Бога Той да устрои по-добре онова, що Сам вижда, че ми е полезно. Като получавах обаче просимото, изпадах в голяма скръб, че не съм желал да бъде всичко по Божията воля, защото изпросеното се оказваше за мене не такова, каквото мислех. Какво може да има по-добро, освен Самият Бог? Нека предоставим на Него всичко, що се отнася до нас, и ще ни бъде добре, защото Добрият естествено е Подател на добри дарове". (Св. Нилъ Синайскй, Слово о молитве, § 32-33 (Добротолюбiе, т.ІІ, с.211)





цитирай
2. kostadin - Всичко е от създателя ,мила!
19.03.2014 08:23
Всичко е от създателя ,мила!
цитирай
3. sourteardrop - „Звездната” зависимост
20.03.2014 08:07
В последните години омаята на хороскопите все повече пълни страниците на вестниците и списанията, плътно превзе телевизионния и радио ефир. Всяка сутрин говорителите като наговорени, започват да ни втълпяват какво трябва да си купи днес Водолеят, къде да не си „пъха носа” Скропионът и че Лъвът точно в този ден го очакват непрекъснати загуби. С една дума, всички Лъвове си стойте в къщи и здраво стискайте портфейла!…

Пълни глупости! Но ги слушат милиони хора: пенсионерите в кухнята, служителите в офиса, купувачите в магазина, шофьорите и пътниците в автомобилите. Те не вярват много-много, и дори се подсмихват, но не гонят значи тези мисли надалеч, а ги приемат в душата си. И постепенно свикват. И стават подвластни на тъмната демонична сила на неизвестните автори – „прорицатели”.

Какъв е резултатът? Скръбен. Класният ръководител сега не разпределя децата по чиновете съгласно техния ръст и зрение, а според зодиакалните знаци. Ръководителят на фирмата, когато наема някого на работа, съвсем сериозно пита: „Каква е Вашата зодия? В кой месец сте роден?” Зер не под всяка звезда се раждат добри работници...

Собственикът насрочва пуска на новия цех на специална дата, изчислена не по данните на счетоводителя, а съгласно разположението на небесните светила. Друг ръководител отменя пътуването си за важна конференция под предлог, че „астролозите засега не препоръчват пътуване”.


И ако така са се помрачили умовете на хората, облечени във власт, то какво да кажем за скучаещите домакини, пътниците в метрото, младите момичета, загрижени за омъжването си? Това е още по-благоприятна среда за разпространение на „звездната” зависимост.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 900365
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930