Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.03.2021 16:00 - Руската ваксина скоро и в България?
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2002 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На фона на постоянно спиращата „ударна” ваксинация в родния парламент пак обсъждаха Спутник-V. Ама как обсъждаха, управляващите дават знак, че не искат да се занимават с руската ваксина от страх, че от Вашингтон и Брюксел ще ги нахокат.

Изобщо в Европа е някаква абсурдна ситуация – има явен недостиг на ваксини, но ЕС упорито се отказва да допусне до пазара си Спутник-V по единствената причина, че той е руски. Друга причина просто няма.

По съотношение цена-качество Спутник-V бие всички свои конкуренти начело с Пфайзер, АстраЗенека и останалите. Също така руската ваксина не предизвиква фатални алергични реакции като Пфайзер и за разлика от АстраЗенека е ефективна и при най-възрастните групи. Европейските бюрократи прекрасно знаят какви са реалните качества на руското лекарство, но въпреки това за тях политиката продължава да е на първо място.

Тези дни съобщиха, че европейската агенция по лекарствата най-накрая е обърнала внимание на Спутник-V и ще гледа резултатите от изследванията. Всичко това обаче се прави толкова бавно, че руската ваксина и догодина може да не получи европейски сертификат. Цялото това бавене е умишлено, по чисто политически причини. Формалните оправдания са, че нямало достатъчно данни дали Спутник-V е ефективен, дали е безопасен и т.н. В ЮАР например се отказаха от АстраЗенека и върнаха обратно купените бройки, защото се оказа, че британската ваксина не се справя с южноафриканската мутация на коронавируса.   

Е, имаме достатъчно данни, че АстраЗенека е почти безполезна при пациентите над 65 години, а Пфайзер има много странични ефекти. Впрочем британската ваксина също не е толкова безобидна, тъй като има съобщения, че и тя предизвиква остри алергични реакции. Ако за европейските бюрократи и политици на първо място е безопасността на ваксините, защо тогава масово се ползват препаратите на Пфайзер и АстраЗенека?

При такава ситуация не е за учудване, че сред европейските граждани има толкова много скептици, които не искат доброволно да си бият гореспоменатите препарати, защото ги е страх от възможните тежки последствия за здравето. Вярно е, че алергични реакции с фатален край след убождане със западните ваксини се случват крайно рядко, но все пак никой не иска именно той да се окаже този рядък случай.

Що се отнася до перспективите Спутник-V да се появи в страните от ЕС, то руската ваксина при всички случаи рано или късно ще се появи в Европа, но това няма да стане лесно по политически причини. На европейските политически елити никак не им се иска за Русия да се говорят каквито и да било положителни работи, а в случая даже излиза, че руснаците спасяват здравето на европейците. На всичкото отгоре се получава така, че Русия има по-развити медицински технологии щом нейната ваксина е по-ефективна от западните.

Щатско-европейската пропаганда просто не може да допусне подобно нещо и затова се опитва да бави колкото се може повече регистрацията на Спутник-V. Само че се получава идиотската ситуация, при която има непреодолим дефицит на ваксини в ЕС, а европейските власти умишлено не искат да допускат руските ваксини по политически мотиви. Затова някои евро-членки започнаха да се спасяват поединично и самостоятелно да поръчват Спутник-V от Москва, което естествено предизвика недоволство в Брюксел.

Такъв е случая с Унгария и Словакия, на които им омръзна да ги хранят с празни приказки и затова се обърнаха към Москва. Конкретно в случая със Словакия поръчката на Спутник-V дори доведе до краткотрайна политическа криза в управляващата коалиция. Словашкия президент и част от коалиционните партии се опълчиха на решението на парламента, а някои стигнаха до там, че да нарекат руската ваксина „хибридно оръжие”. Аргументът на словашката президентка е, че Спутник-V не е регистриран от ЕС, следователно не е безопасен и не може да се използва от европейците. Е, АстраЗенека и Пфайзер са регистрирани, но това не ги направи по-безопасни и хората понякога дори умират след ваксиниране. Защо в такъв случай никой в Европа не се отказва от употребата им? Риторичен въпрос.

Между другото Москва предложи да си прибере обратно ваксините щом в Словакия са недоволни от тях, но словаците отказаха и предпочетоха да си запазят руското „хибридното оръжие”, нищо че е без евро-лиценз.

Що се отнася до възможността България също по някое време да се нареди на опашка за Спутник-V, то такава вероятност има и с времето тя ще се увеличи. Една от причините е постоянния недостиг на ваксини в Европа, който скоро няма да бъде решен. Най-пресния случай са блокираните от Италия 250 хил. дози на АстраЗенека, които трябваше да попаднат в Австралия. Съдейки по тенденцията, в ЕС това ще се превърне в практика. Първо крадяха едни от други маски и ръкавици, сега ще крадат ваксини. Да живее „единната” Европа! Да ама не.

Другата причина са мутациите на вируса, които според някои експерти ще изискват допълнителни имунизации на вече ваксинираните, което естествено значи допълнителни дози, които трябва да бъдат произведени от някого. За да се покрие търсенето, са нужни повече производители, тоест в един момент ЕС ще е принуден да даде лиценз на Спутник-V. Тогава българските власти може би най-накрая ще се престрашат да се обърнат към Москва без да се боят, че от Вашингтон ще им размахат пръст. Ще видим.           

Междувременно Спутник-V, независимо от медийната помия, която се изля върху него, продължава успешно да се налага по света и вече е регистриран почти в 50 държави. По популярност в момента руската ваксина отстъпва само на АстраЗенека, но това в бъдеще може и да се промени. Последната страна, която регистрира руския Спутник-V, е Сев. Македония и първите дози вече пристигнаха в страната. Явно македонците са сигурни, че руския препарат е безопасен дори без европейски сертификат и не виждат в него „хибридно оръжие”.  

Напълно е възможно Спутник-V скоро да заеме първото място по разпространение, просто защото британско-шведската ваксина не заслужава популярността си. Хем ефективността на АстраЗенека не е достатъчно висока, хем тя не е достатъчно безопасна. Но докато политиката е по-важна от здравето на хората, ще е така.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3214069
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031