Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2017 19:40 - Този път да минем от приказки и лозунги към действия.
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 6346 Коментари: 4 Гласове:
-14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова пред 13-та Конференция на Софийската градска организация на БСП
Дума 23. Октомври 2017 , брой: 207 
В последните дни темата „конгрес на БСП” като че ли е една от основните в медиите. Това може и да ни радва, но и да ни тревожи. Защо да ни радва? В същото време ще има конгрес и на ГЕРБ. Никой не се интересува какво ще се случва там. Можем ли да си направим извода, че обществото не се интересува какво мислят управляващите, какви решения ще предложат и накъде ще водят България. А от нашия конгрес има големи очаквания: Какво ще излъчим? Ще излъчим ли алтернатива? Това трябва да ни дава надежда, че хората я чакат от нас. Какво обаче може да ни тревожи от този факт от последните седмици? Че това може да е опит да се отклони вниманието към наши вътрешнопартийни проблеми и спорове, да се отклони от това, което правят и най-вероятно ще продължат да правят. При тези две хипотези само от нас зависи как ще мине тази седмица в дискусии, конгрес и, разбира се, след него. Защо конгрес, и защо сега?
Помогнахте ми по време на дискусиите да не го обяснявам, защото отговорихте с многото въпроси, които зададохте: Алтернатива ли сме? Не закъсняваме ли с алтернативата? Не трябва ли този разговор да го проведем в широк кръг, сред цялата партия, а не в кабинетите си? Ето го отговора – защо сега и защо конгрес. Защото държавата се нуждае спешно от сериозна алтернатива. И защото този въпрос трябва да го дискутираме и решим заедно. Да започнем на най-високия ни форум и да го продължим след това във всички структури на партията.
Обаче на какво сме алтернатива? Най-често казваме на ГЕРБ и на управляващите. Моето мнение е, че това вече не е достатъчно. Трябва да се заявим като алтернатива на модела, изграждан през последните няколко десетилетия. Модел, чиято еманация е лицето на ГЕРБ. Това е повече от секторните им политики. Напоследък той е: рушене на държавността, нефункциониране на институциите, посегателство върху принципите на правовата държава, посегателство върху демократични принципи, за които десетки хора са се борили през последните години, използване на държавната машина и институциите не в услуга на хората, а в услуга на една партия и един човек, и път към една партия – една държава. Това ни се случва напоследък. И, за да не се разбере това, се минаха всякакви граници. Включително това свободата на словото и казването на истината, задаването на въпроси да бъде превърнато в престъпление, в официална държавна политика, с решение на МС да се налага цензура. Ето, това са големите въпроси на какво сме алтернатива.
Има ли вече социална държава? Не, няма! Има ли война между институциите? Да, има. И защо се използва тази война? За личните цели на един човек, който иска да си отвори пътя към президентския пост. Посегателство ли е спрямо журналистите и свободата на словото това, което се случи? Със заплахите за работните им места? С това, че ще минат през тях? Език на омразата и връщане назад в годините назад ли е наричането на един човек с различно мнение мракобесник, убиец, отивай в Сибир, хлебарка, която ще смачкам? Това руши България. Ето на това ние трябва да заявим, че сме алтернатива.
Можем ли да кажем, че сме правили грешки в прехода? Разбира се. И сме го казвали в много официални наши позиции. Но можем ли категорично да заявим, че това БСП никога не го е правила? Можем. Кога БСП е използвала държавната администрация, за да държи в страх и робство народа си? Да го заплашва, че ако не гласува по определен начин, ще му спре топлия обяд от социалната кухня или ще го уволни от работа? Никога. Кога БСП е изнудвала бизнеса да прехвърля акции на партийни функционери, иначе ще бъдат подложени на рекет и натиск от НАП и митницата? Никога. Каквито и грешки да сме правили, БСП винаги е била стожер на правовата държава, на функционирането на институциите, на зачитането на различния, на уважението на свободата на словото. Ето я алтернативата.
Каква алтернатива сме по политиките, които трябва да изразим, чрез най-висшата форма - бюджета? Не можем да кажем – те дават 200 лв. например увеличение на заплати, а ние даваме 300 лв. Това не е политика. И бюджетът не е счетоводство, взел-дал. Ето защо смятам, че по конкретните политики ние трябва да предложим абсолютно нов модел.

Да започнем с образованието. Наш приоритет. Вижте какъв е основният принцип във финансирането на образованието – парите следват ученика. Значи, когато, мислейки за образование, в най-важното изречение сложиш на първо място думата пари и след това всичко останало, резултатът няма да е добър. Ето защо ви предлагам да помислим и отворим дискусията на конгреса дали БСП е готова да каже: Ние искаме да управляваме държавата и ще премахнем делегираните бюджети в образованието. Защото практиката показа, че те не работят за качеството му, за връзката му с икономиката. Ние сме за увеличение на заплатите на учителите, разбира се. Но това няма да промени модела. Ако се продължи по същия начин, малките училища в по-малките общини ще продължават да затварят врати. И това няма да помогне нито на качеството на образованието, нито на неговата връзка с икономиката.

Говорим за здравеопазването. Нека сме наясно, че никой не се е отказал от това, което сме записали в нашите програми. Емил Райнов казва, че 15 години всички повтарят, че болниците няма да са търговски дружества. Сега го казват и управляващите. А правят ли нещо в тази посока? Не. Защо, когато ние управлявахме, не го направихме? Ето защо ще предложа на конгреса този път да минем от приказки и лозунги към действия. Категорично да запишем и още през ноември да се борим чрез държавния бюджет и съпътстващите го изменения в законите, на общинските и държавните болници като първа грижа държавата да изплати дълговете. Да, това не изключва отговорността защо са натрупани. Но, държавата да плати 500 милиона за държавните и общинските болници, да ги прекрати като търговски дружества и да ги запише като такива по закона за лечебните заведения. Това ще бъде реално действие, а не приказки за 15 години и после да се самокритикуваме защо не го направихме.
Дайте да видим един житейски пример. Един човек го караха от болница в болница и накрая той почина. Защо? Попитах лекари и те ми казаха, че когато отива в една болница, лекарят преценява, че неговото лечение ще струва много скъпо, а НЗОК ще покрие малка сума и по този начин пациентът ще увеличи дълга на болницата. Не можем да виним този лекар, че разсъждава така. Защото ние, политиците, системата и моделът, който сме изградили, го задължават да мисли по този начин. Но когато мислиш първо дали ще ти се вържат сметките, а след това дали човекът ще оживее, това ще е резултатът. Те сега ще налеят в здравеопазването още пари. Добре. А ефектът от това? Никакъв, докато не покажем алтернативата на модела. А моделът трябва да се промени по начин, по който здравето да не е търговия и лекарят да не мисли първо дали ще му се върже бюджетът, а после да помага на пациента.

Неравенства и доходи. Основна наша тема. Каква алтернатива сме тук? Дали те ще предложат увеличение на МРЗ с 45 лева, а ние с 50 лв., няма никакво значение, защото не решава проблема. Защото те си увеличиха заплатите на заместник-министрите и кабинетите си с по 2000 лева. А МРЗ с 45 лв. Пенсиите увеличени с 35 лв., а заплатите на зам.-министрите от между 600 лв. до 2000 лв. Решава ли това проблема с неравенството? Не го решава. И това да се наддаваме кой повече ще предложи за доходи също не е работещо. Това не е Женския пазар да се наддаваме. Това е държава. Това са принципи, които се градят по друг начин. Хайде тогава на конгреса да отворим и най-накрая да решим окончателно въпроса може ли да бъдат решени неравенствата? Може ли да бъде въведен принцип на справедливост чрез категорична промяна на данъчната система на България? Минимален необлагаем минимум на МРЗ, прогресивен данък, който да запази средната класа и да й помогне през данъчното облагане за повече доходи. Семейно подоходно облагане на младите семейства и прогресивна скала на високите доходи. Да го решим най-накрая този въпрос. Постоянно правим едно напред, едно назад. Ще махаме плоския данък, няма да го махаме. Хайде, като ще градим цялостна алтернатива, да отворим тази дискусия на конгреса и после през партията, организациите да я затворим и да кажем – това е и партията ще върви по този път.

Икономика. Разбира се, че нищо от това не може да се случи, без да има икономика. Каква е нашата алтернатива там? На някое предприятие да се дадат повече средства от оперативна програма или друго? Не. Големият въпрос е каква икономика имаме. Имаме икономика на 70% услуги и на европейските пари. Те ще свършат през 2020 г. и ще останем с икономика със 70% услуги. На този модел на икономиката има ли алтернатива? Има, разбира се. И тя е – държавни инвестиции и държавна политика за производство. Много е късно за това. Но нека да отворим и този въпрос и да го решаваме. Ще свършат европейските пари, ще си останем икономика на услугите. Всичко е на обществени поръчки, най-големият работодател са държавата и общините. Няма реално производство. Онзи ден бизнесът казва, че 70% от поръчките са нагласени.

Това поставя големия въпрос за корупцията. Има ли и тук алтернатива? Голямата ни дискусия беше сведена до елементарен спор - те се карат кой да назначава този орган, за да могат да го овладеят. Не, това не е елементарен спор, а голям въпрос. Ще има ли воля да се борим с тази корупция или ще имитираме някаква борба. И то цялата политическа класа ще я имитираме, за да се спасим и да продължаваме да благоденстваме на гърба на народа. Много голям въпрос. Каква е нашата алтернатива? Ще отворим темата на конгреса и се надявам да я завършим.

Знам, че някои от нещата, които ще предложим на конгреса, ще прозвучат радикално. Време ли е за радикална промяна? Някои в партията и извън нея казват, че хората се уморили от политическо противоборство, постоянни промени и че искат спокойствие и обединение на политическата класа, за да вървим напред като държава. Добре, ние трябва да чуем тези хора какво ни казват. Но върху какво ние, политиците, да се обединим? Не е важно само да казваме "дайте да се обединяваме". Трябва да видим върху какво. Е, няма как да се обединим с онези политически сили, които искат да спасят корупцията и да продължат по същия начин. Е, няма как да се обединим с онези политически сили, които искат да задълбочават неравенствата, например в доходите. Няма как да стане по ценностни въпроси за държавата. Като това да се зачитат институциите, а не да се използват за лични цели. Като това да има свобода на словото. Като това да има свобода всеки да си каже мнението, без да го е страх, че утре ще бъде уволнен, проверен, намачкан. По тези базисни неща можем ли да се обединим? Очевидно не с тези хора. И нека да го кажем на народа си.
Ние не сме деструктивна сила. Ние не искаме непременно агресия и противоборство. Нека да се обединяваме, но върху ценности, принципи, които са за справедливост, солидарност и пр. Затова винаги сме готови да подадем ръка. Но ако някой иска да се обединяваме със задкулисието, корупцията, кражбите, с потъпкването на правата на гражданите, просто няма да стане.
Ето, нека и тези въпроси да решим на конгреса. Да, опозицията сме. И ви моля – критикувайте ни. Давайте ни предложения. Приемаме всякаква критика и каква опозиция да бъдем, но моля да е обективна. Ясно е, че сме опозиция. Но големият въпрос на конгреса, който трябва да се излъчи, е каква алтернатива сме и на какво. Моля разсъждавайте, че алтернатива на ГЕРБ и на управлението вече е малко. Моля, дайте предложения за алтернативата на модела. Защото състоянието на държавните институции и на функционирането на държавата, на живота на хората е изправено пред риск. Това е времето, в което ние да ги защитим. И принципите, и хората. Като кажем каква алтернатива сме и накъде водим България!

 



Гласувай:
5



1. ebry - КУрнелия е мръсна крава
23.10.2017 08:01
КУрнелия е мръсна крава
цитирай
2. ok3223 - а ти говедо
23.10.2017 15:09
малоумен вол.
На акълец беден
И ПЕДАЛ ДВУПОЛ.
цитирай
3. krassko - Защо не си напишеш на челото какво е казала Корнелия
23.10.2017 17:10
Тук мислиш ли че някой го интересуват нейните брътвежи.
цитирай
4. 1997 - Липсват аргументи?
25.10.2017 21:27
ebry написа:
КУрнелия е мръсна крава

Или просто до там стига умът?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3035510
Постинги: 3517
Коментари: 2407
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031