Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2018 17:35 - ЧУДОТО СЪС "ЗМИЙКИТЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА", ПОВТАРЯЩО СЕ ВСЯКА ГОДИНА
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 1606 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Православна Гърция празнува

Успение Богородично, и днес в църквата в село Маркопоуло на О-в Кефалония се появиха смийките на Богородица-отровни, но не хапещи на този ден.
https://youtu.be/QAXv-Efiees
--------------------
ЧУДОТО СЪС "ЗМИЙКИТЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА",
ПОВТАРЯЩО СЕ ВСЯКА ГОДИНА
/ при чу­­дот­­­вор­­­на­­та ико­­на­ “Бо­­го­­ро­­ди­­ца Фи­­ди­­о­­ти­­са”
на гръц­­­кия ос­­т­­­ров Ке­­фа­­ло­­ня./
----
ПРЕЗ 1705 ГОДИНА ПИРАТИ НАПАДАТ СЕЛОТО МАКРОПУЛО И МАНАСТИРА НА ОСТРОВ КЕФАЛОНИЯ ,СЛЕД УСИЛЕНА МОЛИТВА ОТ МОНАХИНИТЕ СТАВА ЧУДО ,ПОЯВЯВАТ СЕ ОТРОВНИ ЗМИИ ,КОИТО ПРОГОНВАТ НАШЕСТВЕНИЦИТЕ И СПАСЯВАТ МОНАХИНИТЕ ОТ ПЛЕН .ВСЯКА ГОДИНА ЛЕГЕНДАТА ОЖИВЯВА ПРЕД ОЧИТЕ НА ВЯРВАЩИТЕ .ОТ 6 ДО 15 АВГУСТ В ЗЕМИТЕ НА МАНАСТИРА СЕ СТРУПВАТ ЗМИИ.ЗМИИТЕ НАУЧНО ОПИСАНИ КАТО Europian Cat Snake/tellescopus fallax и които се срещат в Гърция и Иран се отличават с характерната си окраска и кръст на главата.Тялото е тънко,а дължината достига до метър .Тяхната поява се приема за добра поличба ,а липсата им предвещава разрушителни събития като Вторато световна война и земетресението на Кефалония през 1953 г.Докато трае празника змиите са абсол. кротки и безвредни ,хората ги хващат с ръка ,а змиите се увиват и ги докосват с език,по време на литургията пропълзяват върху евангелието и се увиват около жезъла на епископа,посрещат празника 15 август ,Успение Богородично , след празника ,напускат земите на манастира отново стават агресивни и се държат като обикновени змии
....................
Ос­­т­­­ров Ке­­фа­­ло­­ня е раз­­­по­­ло­­жен над­­­лъж пок­­­рай за­­пад­­­но­­то крайб­­­ре­­жие на Гър­­­ция и за­­ед­­­но с дру­­ги­­те два го­­ле­­ми ос­­т­­­ро­­ва в Йо­­нийс­­­ко мо­­ре ­ Кер­­­ки­­ра (Кор­­­фу) и За­­кин­­­тос, фор­­­ми­­ра как­­­то ес­­­тес­­т­­­ве­­но-при­­род­­­на­­та, та­­ка и сил­­­на­­та ду­­хов­­­на трой­­на стъл­­п­­­ни­­чес­­­ка за­­щи­­та на пра­­вос­­­лав­­­ния дух и жи­­вот сре­­щу нап­­­ли­­ви­­те на ка­­то­­ли­­чес­­­ки­­те въл­­­ни, на­­пи­­ра­­щи от За­­па­­да. За от­­­бе­­ляз­­­ва­­не в под­­к­­­ре­­па на то­­ва е, че на все­­ки един от те­­зи ос­­т­­­ро­­ви и до­­се­­га стои на стра­­жа по един си­­лен за­­щит­­­ник на пра­­вос­­­лав­­­ния жи­­вот и вя­­ра ­ све­­тец в це­­ли чу­­дот­­­вор­­­ни мо­­щи: св. Спи­­ри­­дон на о. Кер­­­ки­­ра (Кор­­­фу), св. Ге­­ра­­сим на
о. Ке­­фа­­ло­­ня и св. Ди­­о­­ни­­сий на о. За­­кин­­­тос.
В юж­­­на­­та част на ос­­т­­­ров Ке­­фа­­ло­­ня, на 25 км от Ар­­­гос­­­то­­ли, бли­­зо до се­­ло Мар­­­ко­­пу­­ло, в го­­рис­­­та стръм­­­на мес­­т­­­ност, из­­­ви­­се­­на над мас­­­ли­­не­­на до­­ли­­на и гле­­да­­ща към За­­кин­­­тос, се въз­­п­­­ра­­вя ви­­со­­ко ед­­­на ста­­ра кам­­­ба­­на­­рия и мал­­­ко по-на­­до­­лу от нея ­ цър­­к­­­ва­­та “Ус­­­пе­­ние на Прес­­­ве­­та Бо­­го­­ро­­ди­­ца”. В нея имен­­­но се на­­ми­­ра чу­­дот­­­вор­­­на­­та ико­­на “Прес­­­ве­­та Бо­­го­­ро­­ди­­ца Фи­­ди­­о­­ти­­са”, чи­­е­­то наз­­­ва­­ние про­­из­­­ли­­за от гр. fidi (змия) и е свър­­­за­­но с еже­­год­­­на­­та по­­я­­ва на уни­­кал­­­ни­­те по ро­­да си змий­­ки на все­­ки 15 ав­­­густ, ко­­га­­то Цър­­к­­­ва­­та чес­­т­­­ва праз­­­ни­­ка Ус­­­пе­­ние на Прес­­­ве­­та Бо­­го­­ро­­ди­­ца.

На вид те са си­­ви и тъ­­нич­­­ки, ка­­то на дъл­­­жи­­на не пре­­ви­­ша­­ват ме­­тър. На плос­­­ка­­та им гла­­ви­­ца, как­­­то и на край­­че­­то на тъ­­нич­­­ко­­то им ези­­че има очер­­­тан по един ма­­лък кръст. Тях­­­но­­то тя­­ло е топ­­­ло и с коп­­­ри­­не­­но ме­­ка по­­вър­­х­­­ност. Те­­зи змий­­ки не са от­­­ров­­­ни и по все­­об­­­що мне­­ние са све­­ще­­ни и поз­­­во­­ля­­ват да бъ­­дат дър­­­жа­­ни в ръ­­це.

Вся­­ка го­­ди­­на от де­­ня на св. Пре­­об­­­ра­­же­­ние Гос­­­под­­­не (6 ав­­­густ) от­­­към кам­­­ба­­на­­ри­­я­­та към хра­­ма се по­­я­­вя­­ват по ня­­кол­­­ко змий­­ки, ко­­и­­то до на­­ве­­че­­ри­­е­­то на праз­­­ни­­ка Ус­­­пе­­ние Бо­­го­­ро­­дич­­­но пос­­­те­­пен­­­но се уве­­ли­­ча­­ват. Уни­­кал­­­но­­то е, че те­­зи змий­­ки по дру­го вре­ме на го­­ди­­на­­та не мо­­гат да бъ­­дат срещ­­­на­­ти, ос­вен през праз­­­нич­­­ния цър­­­ко­­вен пе­­ри­­од от 6 ав­­­густ до 15 ав­­­густ. “Змий­­ки­­те, не­­вин­­­ни и нез­­­лоб­­­ни, на­­о­­би­­ка­­лят Бо­­го­­ро­­дич­­­на­­та цър­­к­­­ви­­ца на Лан­­­гу­­бар­­­дийс­­­кия бряг и в де­­ня на праз­­­ни­­ка на Бо­­жи­­я­­та Май­­ка дръз­­­но­­ве­­но нав­­­ли­­зат вът­­­ре в хра­­ма. Из­­­кач­­­ват се по ико­­нос­­­та­­са, по ам­­­во­­на, по све­­ти­­те ико­­ни и зас­­­та­­ват та­­ка в очак­­­ва­­не да бъ­­дат по­­е­­ти и по­­га­­ле­­ни от все­­ки един пок­­­лон­­­ник” (сп. Fanos tis Kefalonias, 1968).

За тях­­­на­­та пър­­­во­­на­­чал­­­на по­­я­­ва раз­­­каз­­­ва цър­­­ков­­­но­­то пре­­да­­ние. Ня­­ко­­га на то­­ва мяс­­­то има­­ло го­­лям и бо­­гат де­­ви­­чес­­­ки ма­­нас­­­тир. Той от­­в­­­ся­­къ­­де бил за­­о­­би­­ко­­лен с ви­­со­­ки сте­­ни, а в не­­го слу­­же­­ли мно­­жес­­т­­­во мо­­на­­хи­­ни.

  •        





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 891309
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031