Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2017 08:21 - МОЛИТВА КЪМ ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 1167 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
 О, пресвета Дево, Владичице Богородице! Ти си по-горе от всички ангели и архангели и по-драгоценна от всички твари. Ти си помощница на обидените, надежда на безнадеждните, застъпница на бедните, утеха на наскърбените, кърмителка на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и защита на всички християни. О, всемилостива Дево Богородице и Владичице! С твоята милост спаси и помилуй благочестивия и христолюбив наш народ.

Спаси, Богородице, и помилуй твоите раби: светия наш Синод, преосвещените митрополити и епископи и целия свещенически и иночески чин; правителството, военачалниците, градоначалниците и христолюбивото войнство и всички православни християни защити чрез твоя честен покров.

Измоли, Владичице, въплотилия се безсеменно от тебе Христос Бог наш да ни препаше със Своята сила отгоре против невидимите и видими наши врагове.

О, всемилостива Владичице Богородице, дигни ни от дълбочината на греха и ни избави от глад, мор, земетръс и наводнение, от огън и меч, от нашествие на другородци и от междуособици, от внезапна смърт, от вражеско нападение, от вредоносни ветрове, от смъртоносна язва и от всяко зло.

Дай, Владичице, мир и здраве на твоите раби, на всички православни християни, и просвети техния ум и сърдечните им очи, за да се спасят.

Удостой нас, твоите грешни раби, с царството на Твоя Син, нашия Христос Бог. Защото е благословена и препрославена Неговата сила заедно с безначалния Негов Отец и с пресветия, благия и животворящ Негов Дух, сега и всякога, и во веки-веков. Амин.

_______
"Молитва от Молебен канон на Пресвета Богородица"
Из Православен молитвослов
Снимка: икона "Св. Богородица - "ЖИВОПРИЕМНИ ИЗТОЧНИК", Гоцеделчевски манастир, Неврокопска епархия

КАКВА Е ИСТОРИЯТА НА ПРАЗНИКА ЖИВОПРИЕМНИ ИЗТОЧНИК

Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък ­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с "обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича "Живоприемен източник", или още "Балъклъ". Така е записано в началото на синаксара на празника. Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм "Живоприемен източник".

Ето какво разказва синаксара на празника. Преди още да възлезе на императорския престол, бъдещият василевс Лъв I, наричан Макелий, разхождайки се по това място, видял един заблудил се слепец да броди из гъсталака. Слепецът помолил младия Лъв да му намери вода, за да утоли жаждата, която изпитвал, и той "навлязъл в гъстата гора, търсил тук и там вода и като не намерил, върнал се опечален". Тогава чул женски глас: "Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизо". Ободрен от гласа, Лъв подновил търсенето, но то и сега било безрезултатно. И отново се чул гласът: "Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва; ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца; ще намажеш с калчица слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място".

Така и станало. Изпълнило се не само чудното проглеждане на слепеца, но не след дълго време Лъв станал и император. "Този добър и смирен човек, известен със своята нравственост и милосърдие", още тогава разпознал в гласа и чудото с изцелението Пречистата Владичица, Майката Божия. След като се изпълнило пророчеството за неговото възкачване на императорския византийски престол, на мястото, от което почерпил водата, построил великолепен храм. Божията Майка обещала на император Лъв: "В този храм аз ще изпълнявам молбите на тези, които идват при мен с надежда и непоколебима вяра. И няма да има нищо, което да ми пречи или да не ми се подчини ­ нито бяс, нито болест, превъзхождаща лекарското изкуство" 

(цит. по Алис-Мери Талбот, "Чудотворньiе образьi в константинопольском храме "Живоносного източника", Сб. "Чудотворная икона в Византии и Древней Руси", Москва 1996 г.).

И наистина, тук ставали най-различни чудеса. Синаксарът на празника Живоприемни източник, споменава за имп. Юстиниан Велики (527- 565), "който зле страдал от задръжка на урината, и получил тук изцерение". В знак на благодарност "той изградил църквата отново, още по-голяма и по-красива". Във времето на императорите Василий Македонец и сина му Лъв Мъдри "станали много чудеса на изцеление от най-различни болести ­ безплодие, червени отоци, червен вятър, кръвоизливи, течения, огница, рани, циреи, рак, кожни болести и др."

(из публикация: bg-patriаrshiа.bg ,
Църковен вестник, бр. 8, 2011 г.)
image

СВЕТЛИ ПЕТЪК
--------
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА 
ВСИЧКИ ПРАЗНУВАЩИ
И ИМЕННИЦИ!

----
"Христос възкръсна от мъртвите, 
със смъртта си смъртта победи
и на тия, които са в гробовете, дарува живот!

"На Тебе, 
Избраната от всички родове Владичица Богородица, 
явяваща ни Своята благодатна помощ, ние, Твоите раби,
принасяме похвални песни.

А Ти, Преблага Божия Майко, излей над нас Твоите велики и богати милости, 
та благодарно да Ти зовем:

Радвай се, Владичице, изливаща Живоносен Източник за верните.

МОЛИТВА ПРЕД НЕЙНАТА ИКОНА 
"ЖИВОТОПРИЕМЕН ИЗТОЧНИК"

О, Пресвета Дево, Всемилостива , Владичице Богородице, 
Ти си ни дала Твоя Живоносен Източник,
източващ дарове на изцеление за нашите души и тела, 
и за спасение на света.

Затова, изпълнени с благодарност, усърдно Те молим, Пресвета Царице:

моли Твоя Син и наш Бог да ни даде оставяне на прегрешенията и милост
и утешение на всяка скърбяща и страдаща душа,

и избавление от беди, скърби и болести.

Подай, Богородице, на този свят храм
(или: на тази света обител) и на тези хора покров,

запазване на този град, избавление и защита на нашата страна от напасти, 
та като поживеем мирно тук, и в бъдещия век да се удостоим да видим Тебе,
нашата Застъпница, в славата на Царството на Твоя Син и наш Бог,
на Когото слава и власт 
с Отца и Пресветия Дух във вечни векове. 
Амин.
                 
                 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 897845
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930