Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2016 01:39 - В Силистра за първи път бе честван празникът Събор на Доростолските мъченици
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 411 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Нов празник вписва в църковния си календар Българската православна църква – Събор на Доростолските мъченици, който ще се чества в третата неделя след Петдесетница, след празника Неделя на Всички български светии.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети Силистра – епархийския център на Доростолска епархия, за да оглави светата Литургия в неделния ден, 10 юли, в катедралния храм на града "Св. ап. Петър и Павел" и празненствата по този повод.

Доростолска митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи, формирана е около 390 г. Нейният епархийски център е дн. Силистра – античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър. Неин първи епископ е Авксентий, ученик на епископ Вулфила, а дръстърският епископ Дамян става пръв български патриарх, светителствал цели 44 години, от 927 до 971 г.

Когато през 927 г. Византия се съгласява да признае царската титла на българския владетел Петър I, тя е принудена да утвърди патриаршеското достойнство на българския първосвещеник. Престолът на първия български патриарх е именно в Дръстър. Това е първата народностна патриаршия в християнския свят, основана и призната след петте древнопросияли патриаршески престола в Рим, Александрия, Антиохия, Йерусалим и Константинопол.

През 1871 г. Доростолска епархия е обединена с Червенска (дн. Русенска). На Петия църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 г., епархията е канонично възстановена. Неин митрополит става Доростолски митрополит Иларион. След разделянето на епархията дотогавашният Доростоло-Червенски митрополит Неофит – сега Български патриарх, остава само Русенски митрополит.

Доростолска епархия е основана върху кръвта и мъченическата смърт на древните светци-мъченици, пожертвали живота си за Христовата вяра през първите четири века сл. Хр., когато се е утвърждавало християнството в земите между Дунав и Стара планина. Между тях са Доростолските мъченици: св. Дасий, св. Емилиан, св. Квинтилиан, св. Дадас, св. Пасикрат, св. Виталиан, св. Валентиниан, св. Юлий, св. Никандър, св. Марциан, св. Максим, св. Исихий, св. Калиник, св. Кирил. За живота и мъченическата им смърт се знае малко.

Те се честват поединично в различни дни през годината. Доростолският митрополит Амвросий се обърна към Светия Синод с молба да бъде утвърден един ден от годината, когато да се чества Събор на светите Доростолски мъченици. Светейшият Български патриарх Неофит и високопреосвещените архиереи, членове на Светия Синод, единодушно дадоха своето благословение и определиха третата неделя след Петдесетница да бъде денят в чест на Доростолските мъченици.

 

Изписана е специална икона на новоучредения църковен празник, съставена е служба и канон на Доростолските мъченици. Службата е съставена от йеродякон Юстин, брат на Зографския манастир в Света гора, Атон. Службата е редактирана в манастира „Оптина пустиня” в Русия и представена на председателя на Богослужебната комисия при Светия Синод Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и Св. Синод на БПЦ за одобрение.

Днес в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в Силистра се съхраняват мощите на св. Дасий Доростолски (дарени на Българския патриарх Максим от папа Йоан Павел II по време на посещението му в България през 2001 г.), мощите на св. Марк и св. Юлий Доростолски ( също дар на епархията от Италия),  на св. преп. Димитра Киевска, която е родом от Силистра, и др.

Добре дошъл, Ваше Светейшество!

С хляб и сол епархийската църква на древната Доростолска митрополия посрещна предстоятеля на БПЦ-БП Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и придружаващите го лица. Това стана на границата на епархията по пътя от Русе при с. Гарван. Да посрещнат Светейшия патриарх, който за първи път посещава епархията след възкачването му на патриаршеския престол, бяха дошли Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий и областният управител на Силистра Стоян Бонев, както и протосингелът и секретарят на митрополията ставр. ик. Добри Чаков и архимандрит Емилиан, свещеници и граждани.

На входа на града жителите на Силистра посрещнаха патриарх Неофит с думите: „Добре дошъл, Ваше Светейшество!”, изписани на голям билборд. Такива билбордове и транспаранти са разположени на няколко места в града.

В деня на пристигането си в епархията Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружаващите го лица и гости от страната и чужбина, дошли специално за празника, посетиха с. Калипетрово, Силистренско. Там Негово Светейшество бе посрещнат в храм „Св. Димитрий” от председателя на храма и протосингел на митрополията ставр. ик. Добри Чаков. Жителите на селото бяха изпълнили храма и прицърковния двор и с радост приветстваха патриарх Неофит.

Богослужебни одежди и енголпие с вградени частици от мощите на 25 светии, между които и на св. мъченик Неофит, получи в дар Негово Светейшество Българският патриарх Неофит при посещението си там от отец  Добри Чаков и църковното настоятелство.

Негово Светейшество се поклони в храма и благослови клира и народа с настъпващия празник.

Архиереи на БПЦ-БП и от сестрите Поместни православни църкви, свещенослужители, монаси и монахини от цялата страна и от съседна Румъния бяха пристигнали в престолния град на Доростолска епархия, за да вземат участие в първото честване на Събора на Доростолските мъченици. Тук бе и хорът на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” начело с диригента доц. Димитър Димитров. В Просветния център, носещ името на покойния Доростолски митрополит Иларион, за всички бе дадена вечеря.

Съборна света Литургия

"Днес епархийската ни църква ликува, днес нейното изпълнение ликува, защото Бог ни ощастливи с два празника: първо – сред нас е Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, съпроводен от членове на Св. Синод и високи гости от Поместните православни църкви, дошли да споделят с нас голямата ни радост, и второ – днес, третия неделен ден след Петдесетница, за първи път, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП, отпразнувахме тържествено първата обща служба на Доростолските св. мъченици" - с тези думи Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, домакин на тържеството, се обърна към многобройното духовенство и множеството християни, изпълнили до краен предел храма и цялото околохрамово пространство, в празничния неделен ден 10 юли, за да прославят заедно с едно сърце и една уста всички знайни и незнайни мъченици, които с кръвта си са осветили тази древна земя.

Икона, изобразяваща 21 Доростолски мъченици беше осветена в деня на празника. В храма за поклонение бяха изнесени мощите на Доростолските мъченици св. Дасий, на св. Емилиан, св. Марк и св. Юлий, мощите на света преподобна Димитра Доростоло-Киевска и други.

Заедно с патриарх Неофит в празничния за епархията и за цялата Църква ден съслужиха 16 архиереи, 7 архимандрити, десетки свещеници и 5-има дякони от цяла България, Русия, Румъния, Гърция, Кипър, Украйна и Молдова.

В празничната света Литургия взеха участие: Единецки и Бричански епископ Никодим, Виксунски и Павловски епископ Варнава, Фастовски епископ Дамиан, викарий на Киевска митрополия, Золотоношски епископ Йоан, викарий в Черкаска епархия – от Руската патриаршия, и от Румънската патриаршия: архиепископът на Томи и Констанца Теодосий, Синаитски епископ Йероним, викарий на Румънския патриарх, и Тулчански епископ Висарион.

От Църквата домакин - Българската патриаршия: Доростолски митрополит Амвросий, Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим, Адрианополски епископ Евлогий - игумен на Рилския манастир,  Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит,Агатополски епископ Йеротей - викарий на Сливенския митрополит, Деволски еп. Теодосий, главният секретар на Св. Синод архим. Герасим (Георгиев), архим. Евтимий, архим. Атанасий.

Както и представителите на Руската и на Румънската православна църква в България архим. Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря и др.

В своето слово Негово Светейшество каза, че вярна на вековните си традиции и богочовешка същност, Христовата Църква винаги е почитала паметта на своите светци и особено подвига на мъчениците. Ето защо и нашата Българска православна църква, като неделима част от Едната, света, съборна и апостолска Църква, свято пази в молитвите си спомена за онези Христови свидетели, просияли в праведност и святост по българските земи.

Патриарх Неофит припомни, че неотдавна светата ни Църква официално канонизира светите Новоселски и Баташки мъченици, а само преди броени месеци се състоя прославата на Софийския светец и чудотворец Богучарски архиепископ Серафим и сподели, че в ход е процедура за канонизацията на Неврокопския митрополит Борис, решението за която бе взето през настоящата година, а предложения за канонизиране на мъченици и изповедници на вярата се получават в Св. Синод от различни епархии на нашата Православна църква.

„В дух на вярност към паметта на просиялите по нашите земи Божии угодници и предвид събраните в последните години сведения от археолози, историци и богослови, в края на миналата година Св. Синод на Българската православна църква взе решение за учредяването на още един празник в родния църковен календар – Събор на светите Доростолски мъченици, чиято памет да бъде чествана всяка година в днешната, Трета неделя след Петдесетница – след Неделята на Всички български светии. Съставено бе и специално богослужебно последование в прослава на тези истински Христови воини, доблестни изповедници и мъченици на вярата, които са пострадали в древната и славна Доростолска епархия във времената на едни от най-тежките гонения срещу Христовите последователи в Римската империя през първите четири столетия.

В изпълнение на това решение всички ние днес сме тук заедно, за да се насладим на това духовно тържество и, като отправим нашите съборни молитви към тези велики Божии угодници, просияли в Доростолската епархия, да засвидетелстваме още веднъж нашата и тяхната вярност и любов към Господа Иисуса Христа, Който още в земните Си дни бе завещал на учениците Си: „Пребъдете в Моята любов. Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми” (Йоан. 15:10). И Който бе предупредил Своите последователи: „Ако Мене гониха, и вас ще гонят” (Йоан. 15:20). И още: „В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света” (Йоан. 16:33).

Всички те – светите мъченици Дасий, Емилиан и Квинтилиан, Дадас, Пасикрат и Виталиан, Валентиниан, Юлий и Никандър, Марциан, Максим и Исихий, Калиник и Кирил, и другите заедно с тях – общо над двадесет, известни понастоящем на Църквата Христови мъченици от Доростолската епархия, които като презряха земното и суетното, изпълниха докрай Божията воля и се увенчаха с венците на светостта. Те са невидимо с нас и днес, като отправят своите молитви към Небесния Отец за тази епархия, за нашата Православна църква и за всеки, който с вяра и любов прибягва къмтяхното молитвено застъпничество” – каза патриарх Неофит.

„Всички те са слава за цялата Христова църква, но особено за просиялата в древност Доростолска епархия, която днес с духовна радост и вълнение празнува деня на тяхната обща памет. Вярваме, че като верни ходатаи те и сега измолват от Всеподателя мирни и благословени дни за своя град и за този прекрасен край от нашата Родина, за укрепването на православната християнска вяра и умножаването на добродетелите по цялата благословена българска земя и по света. Ето защо, нека заедно още веднъж възвеличим и възпеем техния подвиг, та наставени от тяхното мъжество във вярата и от примера на тяхното свято и всепобедно мъченичество, да се укрепим още повече в отеческата ни православна вяра и, следвайки техния пример, да бъдем верни последователи и свидетели на нашия Господ Иисус Христос, в Когото е нашето упование и нашето спасение.

По молитвеното застъпничество на светите и преславни Доростолски мъченици и на всички Свои светии, просияли по българските земи, Бог да пази и укрепва нашата Православна църква и нашия народ, и да благославя всяко негово добро начинание!

Честит и благословен празник!”

В храма, за да споделят празника, бяха дошли и кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и г-н Стоян Бонев, които приветстваха Светейшия патриарх Неофит и изразиха от името на съгражданите си радостта и задоволството си, че занапред ще имат в църковния календар този нов празник, в който ще се отправят молитви и прослава към светиите, приели мъченическа смърт по тези земи.

В памет от този исторически за Доростолска епархия и за цялата ни Църква ден, в който за първи път съборно бяха прославени светите Доростолски мъченици, възлюбили Христа дори до смърт, патриарх Неофит получи  голяма икона на Събора на Доростолските мъченици и мощехранителница с частица от мощите на св. Неофит.

За официалните гости на празненствата светата Митрополия бе подготвила: икони на празника, набедреници с изображение на светците-мъченици, луксозно издание на Службата на св. Доростолски мъченици и последование с молебния канон и други.

Жителите на богохранимата Доростолска епархия, начело с духовната и светската си власт, наистина достойно отбелязаха първото честване на Събора на всички знайни и незнайни християни от древния Дорусторум пролели кръвта си за Христовата вяра – войни от Клавдиевия легион и местни жители „бедни материално, но богати душевно” - както каза в словото си епархийският митрополит. Божии угодници, които са непосрамващи застъпници пред Божия Престол и пример за безпределна преданост на христовата вяра и любов към Бога даже до смърт. „О, всеблаженни Доростолски мъченици, незаспиващи молитвеници за българската земя, молете се за нас, които ви призоваваме, да укрепи Господ нашата вяра против съблазните на този свят и да насади в нашата страна цветята на благочестието, за да се слави Бог в светата Троица, Отец, Син и Дух Светий во веки веков. Амин!”

Среща с представителите на светската власт в Силистра

Среща на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит с представителите на светската власт в Силистра се състоя на 11 юли. Домакин на срещата бе кметът на града д-р Юлиян Найденов. В нея взеха участие Доростолският митрополит Амвросий, областният управител Стоян Бонев и председателят на Общинския съвет д-р Мария Стойчева, както и Браницки еп. Григорий, архим. Герасим – гл. секретар на Св. Синод, и протосингелът на Доростолска митрополия ставр. ик. Добри Чаков.

„Духовната и светската власт в района винаги са работили добре заедно и каквато и партия да е на власт, това ще остане така” – заяви г-н кметът по време на срещата и като сподели какво е настоящото състояние на общината, проектите по които работят и перспективите за развитие, изрази задоволството си, че занапред жителите на община Силистра ще имат още едно важно събитие, което ще отбелязват заедно – Събора на светите Доростолски мъченици.

От своя страна патриарх Неофит пожела на общинската власт и жителите на Силистра да бъдат добри подражатели на Доростолските мъченици в следването на Христа даже до смърт, добри пазители на мира и да работят заедно в единомислие, взаимодействие и любов.

„Ние – Доростолската св. митрополия, общинската и областната управа – работим много добре заедно и имаме една обща цел: да се грижим за хората” – обобщи митрополит Амвросий.

Икона с неръкотворния образ на Господ Иисус Христос подари на община Силистра патриарх Неофит. Той от своя страна получи в дар за спомен от града маслена картина, изобразяваща Дунавския бряг.

Последва среща на светейшия патриарх Неофит с журналисти.

 

 Александра Карамихалева



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 897913
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930