Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2016 14:41 - С какво можеш да се обогатиш от безбожника?
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 467 Коментари: 1 Гласове:
1



 С какво можеш да се обогатиш от безбожника? Няма с какво да се обогатиш - нищо.
Нека се постараем да последваме беседите на свети Григорий Нисийски. Светите отци са имали боговдъхновение и Бог ги е надарил с по-голямa интелигентност от средната, и дори повече от средната, която ние имаме.
Мизерията и празнотата ни изяждат с течение на годините, мъчат ни с години и ни тормозят. Дори и нас, монасите, и монасите не са изключение!
Един е лош за нас, друг не е добър за нас. С някого сме съгласни, с другиго – не. Но кой те пита – съгласен ли си или не? Ако наистина си застанал на този път – трябва да се съгласиш. Иначе защо стоиш тук? Ако си влязъл в Православната църква – напредвай. Не желаеш да възрастваш – стани мюсюлманин. Някои казват: в нищо не вярвам. Браво, това е геройство! Ето го геройството: в нищо не вярвам.. 
Както дойде един баща и ми казва: „Аз не вярвам в нищо, атеист съм“. Казвам му: „Няма да се спасиш и ако не се постараеш да повярваш“. „О… - каза ми той – още не съм срещнал такъв свещеник!“ Той си мислеше, че дали ще повярва или не, проблемът щеше бъде в мен… 
Ако искаш, ако пожелаеш да повярваш – повярвай! Не искаш – няма да се спасиш. Остани си в твоята мизерия и празнота, живей си в това състояние на мерзост. Всичко това идва от високомерен егоизъм и угаждане на плътта. В това е съсредоточено цялото благовестие на св. Йоан Богослов. Не се привързвайте към света, нито към нещо, което е в света, понеже любовта към света е високомерие и задоволяване на плътта. В това се състои цялата проповед на Йоан Богослов. Похотта на плътта и гордостта житейска.
Старецът Григорий Зумис

image



Гласувай:
1



1. fotinia - Методът на Църквата е ЛЮБОВТА
06.02.2016 14:44
Веднъж попитах един човек: „Какъв войн смяташ че си?“ Войн на Христа или войн на изкушението? Знаеш ли, че злото на изкушението също има свои войни?“
Християнинът не трябва да е фанатик, той трябва да притежава любов и съчувствие към всички хора. Тези, които необмислено правят коментари, дори да са истина, могат да навредят.
Веднъж срещнах един богослов, който беше много вярващ, но имаше навика да говори на светските хора около себе си с безцеремонна откровеност, с този негов маниер така дълбоко проникваше у хората, че ги наскърбяваше жестоко. Веднъж ми каза: „На едно събиране казах това и това на една жена.“ Но начинът, по които и ги бе казал тази неща я смачка. „Виж, казах му, може да подхвърляш златни корони с диаманти по хората, но начинът, по който ги подхвърляш може да разбива глави, и то не само чувствителните, но и здравите глави.“
Нека не замеряме нашия ближен с камъни по тъй нареченият „ Християнски начин.“ Човек, който, в присъствието на други укорява някого, за дето е съгрешил, или говори възбудено за друг човек, то той не е подбуден от Св. Дух, а е подбуден от друг дух.
Методът на Църквата е ЛЮБОВТА, този метод се различава от този на буквоядците, на книжниците. Църквата подхожда към всичко с любов и се опитва да помогне на всеки един човек, каквото и да е сторил или колкото и да е съгрешил.
Свети Паисий Светогорец
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 898741
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930