Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2015 09:19 - ЗА ИИСУСОВАТА МОЛИТВА
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 1418 Коментари: 0 Гласове:
1



 image

"Иисусе, Сине Божий, помилвай ме!"

163. Две сили, напълно противоположни помежду си, ми влияят: добрата сила и злата сила, силата на живота и смъртоносната сила. Тъй като са духовни сили, и двете са невидими. Добрата сила, след моята свободна, искрена молитва, винаги прогонва злата сила и злата сила е силна само чрез злото, което се крие у мен. За да не бъдем постоянно притеснявани от злия дух, трябва винаги да носим в сърцето си Иисусовата молитва: "Иисусе, Сине Божий, помилвай ме!" Срещу невидимия (дявола) - невидимия Бог, срещу силния - Всемогъщия.

164. Имаш ли Христа в сърцето, страхувай се да не Го загубиш, а с Него и сърдечния покой; тежко е да се започва отначало, усилията след отпадането отново да се прилепиш към Него ще бъдат големи и ще струва много горчиви сълзи. С всички сили се дръж за Христа, придобивай Го, и не губи светото дръзновение пред Него.

165. Христос, въведен в сърцето с вяра, се възцарява в него с мир и радост. Не напразно се казва за Бога: "святъ еси и во святыхъ почиваеши" (свят си и почиваш в светиите).

166. Всичките ми беди идват от моята невидима мисъл и от невидимото мое сърце затова и невидим Спасител ми трябва, Който познава сърцата ни. О, Иисусе, Сине Божий, крепост моя! О, светлина на ума ми! Мир, радост, широта в сърцето ми - слава на Тебе! Слава на Тебе, Избавителю от невидимите мои врагове, които воюват срещу ума и сърцето ми и ме поразяват в самия извор на моя живот, в най-чувствителното ми място.

167. С мислените очи на сърцето си виждам как мислено вдишвам в сърцето си Христа, как Той влиза в него и веднага го успокоява и услажда. О, нека никога да не оставам сам, без Теб, Жизнодавче, мое дихание, моя радост! Зле ми е без Тебе.

168. При молитва следвай правилото, че по-добре е да кажеш пет думи от сърце, отколкото хиляди слова с езика си. Когато виждаш, че сърцето ти е хладно и неохотно се моли, поспри, съгрей сърцето си с някоя жива представа, например на твоето окаяно положение или на твоята духовна бедност, нищета и слепота или с представата за големите ежеминутни Божии благодеяния към тебе и човешкия род, а особено към християните, и тогава се моли без да бързаш, с топло чувство; дори ако не успееш да прочетеш навреме всички молитви, не е беда, а от незабързаната, топла молитва ще получиш несравнимо повече, отколкото ако прочетеш всички молитви, но бързо, безчувствено. "Предпочитам да кажа пет думи разбрани..., отколкото хиляди думи на език непознат." (1 Кор. 14:19) Разбира се, много добре би било, с нужното чувство и хиляди слова да се кажат на молитва. Господ не изоставя тези, които за Него се трудят, и дълго стоят пред Него - с каквато мярка мерят, с такава и Той им отмерва, и според изобилието на искрени слова в тяхната молитва, изпраща в душите им изобилие от светлина, духовна топлина, мир и радост. Добре е да се молим продължително и непрестанно, ала "не всички възприемат тая дума, но ония, на които е дадено; (...) Който може възприе, нека възприеме". (Мат. 19:11,12) Които не могат да издържат на продължителна молитва, по-добре кратко да се молят, но с пламенна душа.

169. Ти не можеш без благодатна помощ да победиш нито една страст, нито един грях - винаги моли за помощ Христа, своя Спасител. Нали Той затова дойде в света, затова пострада, умря и възкръсна, за да ни помага във всичко, за да ни спасява от греха и насилието на страстите, за да очиства греховете ни, за да ни дава в Светия Дух сила да вършим добри дела, за да ни просвещава, да ни укрепва, да ни умиротворява. Казваш: как да се спасиш, когато грехът е на всяка крачка и всяка минута грешиш? Отговорът е прост: на всяка крачка, всяка минута призовавай Спасителя, помни Спасителя и ще се спасиш, ще спасиш и други.

170. Светло и топло, и спокойно ми е, когато с душата си съм обърнат изцяло към мисленото Слънце, Слънцето на Правдата, към Христа, моя Бог. И се стапя ледът в сърцето ми, отнемат се нечистотата и тленността му, изчезва мракът, отстъпва духовната смърт, възцарява се небесният живот и нищо земно не ме вълнува.

171. Когато се молиш Богу, представяй си Неговата близост не иначе, а така: всяка минута ти дишаш чрез Него, движиш се, просвещаваш се, успокояваш се, утешаваш се и укрепваш - с една дума - чрез Него живееш, както е казано в Писанието: "чрез Него живеем, и се движим, и съществуваме", "Сам дава на всички живот и дишане и всичко", "близо до тебе е словото, в твоите уста и в твоето сърце, (...) ако с устата си изповядваш Господа Иисуса, и със сърцето си повярваш, (...) ще се спасиш". (Деян. 17:28,25; Рим. 10:8-9)

172. Когато си много млад, или живееш живота на грешния свят, тогава познаваш и Христа Спасителя, и човешкия и Божи враг, злобния сатана, само по едното име, и си мислиш, че Христос е далеч от тебе - на небето, а дяволът някъде съществува, но въобще не е наблизко, не е край тебе, и макар да чуваш, че е зъл, смяташ, че неговата злоба не те засяга; но когато станеш на зряла възраст, и встъпиш в подвижническия живот, когато започнеш да служиш на Бога с чиста съвест, тогава ще изпиташ в сърцето си и благото иго на Спасителя, и тежкото, непоносимо иго на сатаната, който безпощадно ни нанася скърби.

173. Когато се молиш на Господа, гледай със сърдечните очи навътре в себе си, в своята душа; Господ е там, в мислите ти, и в правилните движения на твоето сърце, както и извън тебе, и на всяко място. Той е "близо до тебе" (...), "в твоите уста и в твоето сърце" (Рим. 10:8), а не на небесата само или в бездната.

174. Сърцето ни ежедневно умира от духовна смърт. Топлата молитва със сълзи е неговото съживяване, възвръщащото се негово дихание. Ако не се молим ежедневно с духовна топлота, лесно е бързо да умрем духовно.

175. Когато те покрие мракът на окаяния - съмнение, униние, отчаяние, смут, - тогава призови, само че от все сърце, най-сладостното име на Иисуса Христа, в него ще намериш всичко - и светлина, и подкрепа, и упование, и утеха, и покой, ще намериш в него истинската благост, милост, щедрост: всичко това ще намериш в едното име заключено, като в някоя богата съкровищница.

СЪДЪРЖАНИЕ ]

Издателство Тавор, София. Всички права запазени.

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 891473
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031