Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2014 00:33 - ЯВЯВАНЕТО НА ЧЕСТНИЯ КРЪСТ НАД АТИНА ПРЕЗ 1925 Г.
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

„Те затова не можаха да вярват, защото Исаия още е рекъл: «Тези люде ослепиха очите си и вкамениха сърцата си, та с очи да не видят и със сърце да не разумеят и да се не обърнат, за да ги изцеря»“ (Иоан. 12:39-40)

През 1925 г. след официалното въвеждане на григорианския календар в Гръцката Църква, повечето от храмовете, в които вярващите не пожелали да се откажат от светоотеческия календар, били закрити, а духовенството – изгонено от тях. Параклисът „Св. Йоан Богослов“ в покрайнините на Атина обаче останал действащ, въпреки че в него редовно се служело по стар стил, но властите известно време не му обръщали внимание.

В 1925 г. на празника Въздвижение на Честния Кръст Господен по стар стил, 14-ти септември (27-ми по нов стил), в параклиса се стекло голямо множество православни. Два часа преди службата, която трябвало да започне в 11 ч. вечерта, се събрали към две хиляди души.

13 дни преди това новокалендарната Гръцка Църква вече била отпразнувала този празник по „новия“ календар.

 

Службите по стар стил били забранени от властите и те изпратили полиция, за да не допусне извършването на службата. Полицаите трябвало да арестуват свещеника като „нарушител на реда“ и да разгонят вярващите. Но нещата се развили иначе. Виждайки огромната тълпа, полицаите не посмели веднага да затворят храма и да разпръснат хората, а решили да изчакат и да видят какво ще стане. Към 1130 часа вечерта над църквата от изток се появил ярък бял Кръст. Неговата светлина напълно засенчила звездите и осветявала църквата и народа като светлина от прожектор. При вида на небесния Кръст всички присъстващи на бдението паднали на колене, плачели от вълнение и с едно сърце и една уста започнали да пеят и славят Бога. Полицаите забравили за какво са дошли и сърцата им се изпълнили с умиление и вяра. Църквата сякаш се превърнала в кътче от друг свят, намиращ се извън пределите на тази земя. Хората плачели от радост и умиление.

В продължение на половин час Кръстът ярко светел на нощното небе, а в полунощ започнал бавно да се издига, както се издига Кръстът в ръцете на свещеника на службата в чест на Въздвижение. За всички било ясно, че това не е обикновено явление, а Божие чудо, тъй като Кръстът имал ясно очертана византийска форма с напречна линия, наклонена надясно. Той севиждал във всички части на Атина, дори в най-отдалечените райони, което писмено потвърдили след това очевидци.

Бдението продължило до към 4 ч. сутринта, след което потокът от хора тръгнал да се връща в града. Всички говорели за чудото, преизпълнени с радост и вълнение от това, което видели.

Йоан Глимис, един от полицаите, пратени през тази нощ, за да затворят параклиса, впоследствие разказал: „...Тогава ние също погледнахме и видяхме това чудо: огромен сияещ Кръст, много високо над храма, който осветяваше цялата тази местност. Отначало ни обзе страх, но бързо дойдохме на себе си и като забравихме целта, за която бяхме пратени там, паднахме на колене и заплакахме като малки деца. Разбира се, няма нужда да казвам, че под влияние на силното чувство ние останахме на цялата служба – вече не като гонители, а като дълбоко вярващи християни. На сутринта, като се върнахме по домовете си, разказахме на всички за великото чудо, което се удостоихме да видим. Впоследствие бе проведено разследване и всички ние се клехме, че ясно видяхме високо в небето Животворящия Кръст Господен“[1].

image

Иконографско изображение на явяването на Честния Кръст

Появата на небесния Кръст в деня, когато се чества Въздвижение по стар стил, е Божествено потвърждение за правилността на православния юлиански календар, както и за погрешността на новокалендарнатареформа.

През 1925 г. там имало само една църковна постройка. Монашески килии започнали да се появяват в 1941 г. Днес на това място има новостилен женски манастир, а за чудното събитие от онази нощ там не желаят даговорят, ако някой ги попита за него[2].

image

Съвременна снимка на параклиса „Св. Йоан Богослов“



[1] Чудо в монастыре святого апостола Иоанна Богослова (http://www.solun.gr/article/ 108-chudo-v-monastyre-svyatogo-apostola-ioanna-bogoslova).

[2] Чудесное явление на небе Честнаго Креста 14 сентября 1925 года (http:// iasidnev.livejournal.com/225258.html).




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 891465
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031