Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2014 23:38 - ЯВЯВАНЕТО НА СВ. ПРОРОК ЕЛИСЕЙ НА СВ. НИКОЛАЙ ПЛАНАС
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

Св. пророк Елисей

Веднъж о. Николай искал да служи по стар стил (по който той винаги служел, б.м.) на празника на св. пророк Елисей. (По това време в Гръцката Църква вече бил въведен новият стил, б.м.) Но понеже се опасявал, че могат да възникнат затруднения, той се договорил с втория чреден свещеник да отиде предния ден през нощта и да служи в храма на св. Спиридон в Мантука. На сутринта неговата клиросна певица отишла в храма на св. Спиридон и го чакала там. Времето минавало и изглеждало, че свещеникът няма да дойде да служи. Тя взела да унива. Помислила, че му се е случило нещо сериозно и затова той не дошъл. Тогава тя отишла в храма на св. Елисей  (защото там бил „информационният център“), за да узнае какво се е случило със свещеника, и видяла, че там той се готви да служи Литургия! Тя го укорила задето нарушил уговорката им и след това попитала как тъй не се е побоял и е дошъл тук, в центъра, в самия пъкъл на гоненията. Той ѝ отвърнал: „Не ме укорявай; днес сутринта аз видях пророка и той ми каза да дойда да служа тук и от нищо да не се боя, понеже той ще ме пази“. Аргументите на клиросната певица така и останали неизказани! Тя само попитала: „Но как Вие сте го видял?“ О. Николай отвърнал: „Тази сутрин аз станах и се приготвих да пътувам за св. Спиридоновия храм. Седях в креслото и чаках кога ще пратят екипаж[1]. В тази минута видях пред себе си пророк Елисей и той ми каза да отида в неговия храм и да служа Литургия...“[2]

Както се вижда, св. пророк Елисей считал за свой празник денят по светоотеческия календар.

image

Св. Николай Планас

 

* * *

 

image

Св. Никодим Светогорец

И накрая нека приведем думите на преп. Никодим Светогорец за Божествените чудеса, потвърждаващи правилността на светоотеческия календар:

„На Господа е много по-угоден – казва той – редът на нашата Пасхалия и нашият календар, отколкото точността на пасхалията и календарът на латинците“. И като потвърждение добавя: „Това е видно от чудесата, които Господ показва и продължава да показва в тази връзка“[3].

И тъй, Господ явява чудесата Си, за да ни открие Своята света воля. Само това е достатъчно, за да замълчи всяка плът пред лицето на Господа (Зах. 2:13).

Какво струват тогава всичките аргументи на римокалендарнитезащитници, когато Сам Господ свидетелства против тях?


 

[1] Т. е. той чакал да го откарат с файтон.

[2] Владимир Мосс. Пос. съч. Гл. ІV. Три святых священника (http://rpczmoskva.org.ru/ wp-content/uploads/moss.htm).

[3] Свещ. Божидар (Главев). Срещу Венцислав Каравълчев по въпроса за църковния календар – част 2 (http://budiveren.com/ index.php?option=com_content&view=ar




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 894654
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930