Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2014 05:49 - Христос Воскресе! Воистину Воскресе!
Автор: fotinia Категория: Поезия   
Прочетен: 1200 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.04.2014 06:15


 image Написано от Св. Иоан (Максимович) Санфранциски и Шанхайски  

 image

„Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?”

1 Кор. 15:55

Дойдете, люде, да възпеем и да се поклоним на Христа, и да прославим Неговото Възкресение от мъртвите!

Днес стана спасението на света. Потъпкан и победен беше страшният и непобедим досега враг на човешкия род и на целия свят – смъртта.

Човекът бил сътворен безсмъртен, но чрез греха бил поразен от смъртта.

Много от първите люде живеели столетия, но и за тях настъпвала смъртта. Имало е силни мъже, които побеждавали всичките си противници и покорявали страни и народи, но никой от тях не могъл да победи смъртта. Други с мъдростта си се възвисявали над всички, богатеели със знания, откривали тайните на природата, но никой от тях не могъл да умъртви смъртта.

С печал дори праведниците слизали с душите си в ада, усещайки, че всичко в този живот е суета и мъчение за духа, продължаващи и след смъртта.

Но сега е победена смъртта! Христос възкръсна! Възкръсна Христос – Първият от възкръсналите!

Не заради Себе Си вкусил смърт и възкръснал Христос, вечно живият Син Божий. За да победи смъртта в Самия Себе си и да отвори за нас, хората, вратата на вечния живот, прие Той смърт и погребение, и възкръсвайки от смъртта, стана Победител на смъртта.

Възкресявайки Сам Себе Си със своята Божествена сила, на всички, които идват при Него и Го следват, дарява вечен живот и безсмъртие. Храни Своите верни със Своите възкръснали Плът и Кръв, като така влива във вярващите струята на живота.

Той води людете към радостен живот, към новия рай, изпълнен с Неговата Божествена слава. Подобно на Христа, Който само за малко вкусил смъртта, умират и днес хората, за да възкръснат от мъртвите и да бъдат с Него в Царството Му.

Днес е Възкресният ден! Да празнуваме в радост и светлина!

Веселят се отминалите в отвъдния живот наши отци и братя, виждайки светлината на Възкресението и предвкусвайки своето възкресение, когато още повече ще се насищат с Божествената слава.

Радвайте се, всички болящи, опечалени и скърбящи! И вие ще влезете в пълния с радост живот! Тържествувайте и се веселете, всички люде - стари и млади, богати и бедни, силни и немощни, трудещи се и не намиращи работа, живеещите по градове, села и пустини, пътешестващи и в окови пребиваващи.

Да се възрадваме всички сега! Да празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушението на ада и вечното начало на другия живот!

Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт потъпка смъртта и на ония, които са в гробовете, живот дарува!

Христос Воскресе!

image

Париж-Брюксел

1957 г.

Слова иже во святых отца нашего Иоанна Архиепископа Шанхайского и Сан-Францисского.
Превод: свещ. Божидар Главев


 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 898053
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930