Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2017 20:04 - Светли Петък (21 април 2017г.) ХРАМОВ ПРАЗНИК НА ДЕВИЧЕСКИ МАНАСТИР "ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ЖИВОПРИЕМЕН ИЗТОЧНИК" (гр. Гоце Делчев)
Автор: jeliaza Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1583 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 ИСТОРИЯ НА ПРАЗНИКА СВЕТЛИ ПЕТЪК - ЖИВОПРИЕМЕН ИЗТОЧНИК Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък ­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с "обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича "Живоприемен източник", или още "Балъклъ". Така е записано в началото на синаксара на празника. Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм "Живоприемен източник".

Ето какво разказва синаксара на празника. Преди още да възлезе на императорския престол, бъдещият василевс Лъв I, наричан Макелий, разхождайки се по това място, видял един заблудил се слепец да броди из гъсталака. Слепецът помолил младия Лъв да му намери вода, за да утоли жаждата, която изпитвал, и той "навлязъл в гъстата гора, търсил тук и там вода и като не намерил, върнал се опечален". Тогава чул женски глас: "Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизо". Ободрен от гласа, Лъв подновил търсенето, но то и сега било безрезултатно. И отново се чул гласът: "Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва; ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца; ще намажеш с калчица слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място".

Така и станало. Изпълнило се не само чудното проглеждане на слепеца, но не след дълго време Лъв станал и император. "Този добър и смирен човек, известен със своята нравственост и милосърдие", още тогава разпознал в гласа и чудото с изцелението Пречистата Владичица, Майката Божия. След като се изпълнило пророчеството за неговото възкачване на императорския византийски престол, на мястото, от което почерпил водата, построил великолепен храм. Божията Майка обещала на император Лъв: "В този храм аз ще изпълнявам молбите на тези, които идват при мен с надежда и непоколебима вяра. И няма да има нищо, което да ми пречи или да не ми се подчини ­ нито бяс, нито болест, превъзхождаща лекарското изкуство" (цит. по Алис-Мери Талбот, "Чудотворньiе образьi в константинопольском храме "Живоносного източника", Сб. "Чудотворная икона в Византии и Древней Руси", Москва 1996 г.).

И наистина, тук ставали най-различни чудеса. Синаксарът на празника Живоприемни източник, споменава за имп. Юстиниан Велики (527- 565), "който зле страдал от задръжка на урината, и получил тук изцерение". В знак на благодарност "той изградил църквата отново, още по-голяма и по-красива". Във времето на императорите Василий Македонец и сина му Лъв Мъдри "станали много чудеса на изцеление от най-различни болести ­ безплодие, червени отоци, червен вятър, кръвоизливи, течения, огница, рани, циреи, рак, кожни болести и др."
(из публикация: bg-patriarshia.bg,Църковенвестник, бр. 8, 2011 г.)

Икона: "Света Богородица Живоприемни източник"
Манастир „Живоприемни източник”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп)

image                



Гласувай:
0



1. jeliaza - Пречиста Богородице, от твоята света икона неизтощимо се подават лекарства и изцеления за всички, които с вяра прибягват към нея и от сърце призовават твоето за
21.04.2017 20:06
Пречиста Богородице, от твоята света икона неизтощимо се подават лекарства и изцеления за всички, които с вяра прибягват към нея и от сърце призовават твоето застъпничество. Затова посети, Дево, и моята немощ и изцели милостивно душевните и телесните ми рани. Амин!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jeliaza
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 163167
Постинги: 150
Коментари: 55
Гласове: 139
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031