Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2018 02:42 - Властта пази в дълбока тайна имената на 72 /избягали през последните 5 години/ затворници
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 574 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 21.08.2018 01:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Кой ли е проблема на съдебната ни система?

Рибата се вмирисва откъм главата.

Влсатта пзаи в дбълкоа тйана имантеа на 72-ма избалгяи зватноирци https://www.segabg.com/category-first-page/vlastta-pazi-dlboka-tayna-imenata-na-72-ma-izbyagali-zatvornici © Segabg.com 2018

АВТОР: Доротея Дачкова

72-ма затворници са успели да преодолеят решетките и да избягат през последните 5 години.

За повечето бягства гражданите дори не са били уведомени - знаят се не повече от десетина случая.

Бегълците са изтърпявали присъди за убийства, блудства, изнасилвания, кражби, грабежи, наркотици, измами, контрабанда и телесни повреди. Министерството на правосъдието обаче крие имената им с абсурдния аргумент, че те не са дали съгласие личните им данни да бъдат огласявани публично.

Интересно как тогава разчита те да бъдат открити.

„Няма писмено съгласие на лицата за предоставяне на исканата информация“, гласи абсурдният отказ на шефа на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към Министерството на правосъдието Васил Миладинов на въпроси на вестник „Сега“.

Той не уточнява дали е правен опит „третите лица“ да бъдат открити, за да бъдат питани, и дали официално са отказали, което също би било абсурдно. Имената на осъдените у нас са публични, каквото е и самото правосъдие, и това именно е начинът да се осъществява генералната превенция на закона.

Министерството не беше толкова деликатно с избягалите затворници тази пролет и не искаше съгласието им, за да съобщава подробности за тях.

От Върховната касационна прокуратура преди време също отказаха да предоставят имената на ефективно осъдените, които са избягали, преди да влязат в затвора, защото това били лични данни.

Най-много бягства има през 2016 г. – 20 души.

12 от тях са кривнали от външни обекти на затворите във Варна, Стара Загора, Ловеч, Бургас и София.

През м.г. са избягали 14 души, като 8 от тях са се измъкнали от външни обекти, петима от затворнически общежития и един от корпуса на Бургаския затвор.

От началото на 2018 г. бягствата са 9.

Зрелищното бягство на Владимир Пелов и Радослав Колев, които през април успяха лесно да преодолеят всички защитни мерки и да избягат през централния вход на Софийския затвор, разкри хаоса и липсата на контрол в местата за лишаване от свобода.

Пелов беше открит два месеца по-късно край Ботевград, след като загина в престрелка, а Колев още се издирва. През тази година имаше и бягство от болница.

От ГДИН се оправдават, че осъществените бягства всъщност са отклонения и са извършени предимно от затворнически общежития от открит тип, където има смекчен надзор, а осъдените работят на външни неохраняеми обекти.

От общежития от закрит тип са извършени три бягства с петима участници, като към момента се издирват двама – един е задържан в страната, друг лежи в португалски затвор, а третият е мъртъв.

Адвокат Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация“ коментира пред „Сега“, че всички случаи на бягства от затвора са публични и няма причина имената на изчезналите да бъдат пазени в тайна, защото надделява общественият интерес.

„Може би, когато постъпват в затвора, осъдените трябва да бъдат молени да дадат предварително писмено съгласие при бягство имената им да бъдат огласени“, пошегува се той.

Публичността е принцип, а другото е изключение, допълни адвокатът и даде пример кога може да има изключение – ако тече издирване, което трябва да остане в тайна от търсения, какъвто няма как да е случаят с бягствата от затвора, както и ако от бягството е минал твърде дълъг период – например 30-40 години.

Кашъмов припомни, че заради бягствата, които станаха напоследък, както и заради осъдените, които държавата изобщо не може да вкара в затвора, темата е постоянно под обществено внимание.

Затова и имената на бегълците не може да са тайна.

***
Източник: www.segabg.com

 


 



Гласувай:
1



1. reader - въпрос - 1
20.08.2018 02:57
Какво правят осъдени за убийства, блудства, изнасилвания, кражби, грабежи, наркотици, измами, контрабанда и телесни повреди в затворнически общежития от открит тип, където има облекчен надзор?

въпрос - 2

А няма ли да забранят престъпници да бъдат осъждани без тяхно разрешение?

въпрос - 3

Кога тетка Цецка в рабфакската си стихия ще освободи министерския стол и ще се скатае далеч от очите на избирателите?

констатация - Мона Цеца все повече заприличва на късната Цола

/от коментарите към статията във вестник Сега/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1170078
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031