Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2014 11:26 - …. ЗА СВЕТОВНАТА КРИЗА
Автор: fotinia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1096 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 25.08.2014 11:31


imageАвтор: Свети Николай Велимирович, 1881-1956

Из „До изгонените от рая“

Издателство „Омофор“

ДО СВЕЩЕНИК КАРАН ЗА СВЕТОВНАТА КРИЗА

Питаш ме, човече Божи, откъде произхожда сегашната криза и какво означава тя?

Кой съм аз, та да питаш мен за такава голяма тайна? Св. Григорий Богослов казва: „Говори, когато имаш нещо по-добро от мълчанието“. И макар да смятам, че сега мълчанието е по-добро от всяка реч, все пак от любов към теб ще ти напиша какво мисля по този въпрос.

 

Думата „криза“ е гръцка и означава „съд“. В Светото Писание тя се използва многократно. Така например Псалмопевецът казва: Затова нечестивците не ще устоят на съда (Пс.1:5). На друго място пак: Милост и съд ще възпявам (Пс.100:1). Мъдрият Соломон казва, че съдът на всеки е от Господа (Притч. 29:26). Сам Спасителят казва: Отец …. целия съд предаде на Сина и малко по-нататък продължава: Сега е съд на този свят (Йоан 5:22; 12:31). И апостол Петър пише: Защото време е да почне съдът от Божия дом (1 Петр. 4:17).

Замени думата „съд“ с думата „криза“ и чети: „Затова нечестивците не ще устоят при криза. – Милост и криза ще възпявам. – От Господа е кризата на всеки. – Отец цялата криза предаде на Сина. – Сега е криза на този свят. -Защото време е да почне кризата от Божия дом.“

До неотдавна европейските народи употребяваха думата „съд“ вместо „криза“, когато ги сполиташе някаква неволя. Сега старата дума е заменена с нова и разбираемата – с неразбираема. Когато настъпваше суша, хората казваха: „съд Божи!“; когато имаше наводнение – „съд Божи!“ Когато започваше война или мор – „съд Божи!“; имаше ли земетресение или градушка, гъсеници и мишки ли нападнеха нивите или се случеше някоя друга беда – отново и винаги „съд Божи!“ А това означава: криза, предизвикана от засушаване, от наводнение, от войни, епидемии и т.н. И на сегашната финансово-икономическа беда народът гледа като на съд Божи, но не казва „съд“, а „криза“, та бедата да стане по-голяма чрез неразбирането й. Защото когато се употребяваше разбираемата дума „съд“, знаеше се и причината за настъпилата беда; знаеше се и Съдията, който я е допуснал; знаеше се най-сетне и целта, с която е допусната. А когато е употребена думата „криза“, никой не може да обясни нито защо, нито от кого, нито за какво е допусната тя. Това е единствената разлика между днешната криза и кризите, причинени от суша, наводнения, войни, епидемии, нападения на вредители и от други бедствия.

Питаш ме за причината на сегашната криза или по-точно казано, на сегашния съд Божи. Причината винаги е една и съща: богоотстъпничеството на хората. Хората са предизвикали тази криза чрез греха на богоотстъпничеството и Бог я е допуснал, за да ги пробуди, да ги накара да се опомнят, да станат по-духовни и да се върнат при Него.

Модерни грехове – модерна криза. И наистина,   Бог си е послужил със съвременни средства, за да вразуми съвременните хора: ударил е по банките, по борсите, по финансите и валутата. Прекатурил е масите на менячите по целия свят, както някога в Йерусалимския храм. Предизвикал небивала паника сред търговците и собствениците на обменни бюра.

Вдига, събаря, обърква, смущава, заплашва. И всичко това само и само да се пробудят горделивите глави на европейските и американските мъдреци.

Да се осъзнаят и да започнат да мислят духовно. Те, закотвените в пристанището на материалната сигурност, да си спомнят за душите си, да признаят своите беззакония и да се поклонят на Живия Бог, на  Бога Всевишни.

Докога   ще   продължи   кризата?   Докато не се промени човешкият дух.

Докато горделивите виновници за тази криза не капитулират пред Всемогъщия. Докато хората и народите не се досетят да преведат на свой език неразбираемата дума „криза“ и не възкликнат с въздишка  на покаяние: „съд Божи!“

Кажи и ти, честни отче, „съд Божи“ вместо „криза“ и всичко ще ти стане ясно.

Поздрав и мир на теб!

 



Гласувай:
2



1. ivoki - СПОДЕЛЕНИ МИСЛИ
25.08.2014 12:23
1."Думата „криза“ е гръцка и означава „съд“."
Това не е вярно !
Ето какво е значението на думата:
Криза
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Криза (от гръцки κρίσις, krisis - критичен [1]) e явление или съвкупност от явления в личен или обществен план, нестабилно или опасно състояние засягащо личност, група, общност или цялото общество. Макар кризата да се смята като носеща негативни промени за сигурността, икономиката, политиката, обществото или околната среда, особено при внезапното възникване на явленията, например често посочван като различен вариант за осмиляне на кризата е етимологията на китайската дума (и символ) за криза, означаваща едновременно „опасност“, но и „възможност“ (вж вейжи).
В личен план означава стресово състояние свързано със здравни, финансови или други причини.
В обществен контекст означава нестабилно и опасно положение, свързано с икономически, политически или международни проблеми.
2.Заменянето на 1 дума в даден текст основно променя смисъла му. Не бива да се прави.
3.Каквото и да е коригиране и замяна и на една дума от книгите от Библията е недопустимо и е грях.
НЕКА ЗАПАЗИМ ЧИСТОТАТА НА СВЕЩЕНИТЕ КНИГИ.
цитирай
2. ivoki - НЕ СЕ ИЗКУШАВАЙТЕ !
25.08.2014 13:55
"КЕСАРЕВОТО- КЕСАРЮ, БОЖИЕТО - БОГУ !!!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 894856
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930