Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2014 03:53 - Гордост и тщеславие
Автор: fotinia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.04.2014 04:02


image

Това са най-дълбоките, най-разпространени и гибелни болести, от които започва всяко зло в човека. Гордостта е майка на всички страсти и грехове — нищо не отдалечава човека от Бога така, както гордостта. Редом стоят и всички подобни на нея болести: самолюбието, надменността, самомнението, егоизмът, лицемерието и други подобни.
        Гордостта не всякога се вижда явно, но нейното присъствие винаги може да се открие в много постъпки. Внимателният човек може лесно да я забележи в себе си, но не винаги може с думи да опише своята гордост и да измери нейната дълбочина. За това пък тщеславието, като най-близък прислужник на гордостта, винаги бива видимо, явно. Това е много коварна страст, тя като крадец или натрапчив митар се старае от всяка добродетел и въобще от всяка постъпка на човека да вземе своя данък в полза на гордостта, за слава на самодоволното «аз». Добро ли нещо върши човек или зло, красиво или некрасиво, тщеславието се вглежда дали не може да извлече нещо самохвално от това — нещо, което да насити болното себелюбие. Преди да извърши нещо, човек разсъждава в себе си — струва ли си да се направи това и защо. Тук именно тщеславието се прокрадва със своите пагубни предложения, като лукаво извращава доброто желание и подменя богоугодните мотиви с лицемерни — за прослава на собствената личност. Започва човек да върши нещо добро заради Господа, а тщеславието шепне: «Да, продължавай — много добро дело започна, пък и за теб след това ще говорят хубаво…» И ето, че изведнъж човекът се въодушевява, появяват се в него особени сили и той не забелязва как е приел този лукав помисъл и вече се труди за своята слава, а не за слава Божия.
        Затова така често и нашият Спасител е учел за тази страст, тщеславието — и да не се молим на показ, за да ни видят, и милостиня да даваме тайно, и всяко дело да вършим пред Бога, а не пред хората. Действието на всички козни на тази страст е така многообразно, че е почти невъзможно да ги проследиш; при това, както пишат отците, едва преодолееш един повод за тщеславие, то го намира в противоположното действие, подобно на люспите на луковицата — обелваш едната, а отдолу друга като нея. Тази страст е прилепчива, трудно се лекува и с нея трябва най-силно да се борим, тъй като тя погубва всички трудове на човека. Често целият живот на християнина може външно да е съвсем примерен и ревностен, а отвътре да бъде напълно прояден от този червей, да бъде изграден върху лъжлива основа, върху пясък — и огромното великолепно здание да рухне при лек полъх на вятъра.
        И забележи, братко, в наше време тази страст много силно се е разпространила сред християните под вид на лъжливо благоговение, на лъжлива ревност и на човекоугодие, под вид на ласкателство и лицемерие. Затова следи внимателно сърцето си и този вид съгрешения откривай на изповед, за да не замениш Божията слава с човешка.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 891581
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031