Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2014 06:53 - ТАЙНСТВО ЕВХАРИСТИЯ (ПРИЧАСТИЕ)
Автор: fotinia Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1204 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.03.2014 09:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Вкусете и вижте,колко благ е Господ!

(Псал.33:9)

Тайнството Евхаристия

„И ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” (Мат.28:20)

image
Христос и след Своето Възнесение присъства в Църквата чрез Светия Дух в Евхаристията. Евхаристия е гръцка дума и означава благодарение – благодарим непрестанно на Бога за това, че е сътворил този свят, че го е привел от небитие в битие и че му е дал възможност в общението с Него да придобие вечно съществуване.

image
Като тайнство Евхаристията е установена на Тайната вечеря. Тогава Господ Иисус Христос е взел хляб, благословил го е, и е дал на Своите ученици, като им е казал: „Вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове.” (Мат.26:26-28). Благодарението и принасянето на сътворения свят на Бога се извършва от всички, събрани в името Христово, т.е. Църквата. Затова Евхаристията като тайнство  се извършва в богослужение, наречено Литургия (на гр. ез. общо дело).image
На светата Литургия свещеникът предлага от името на народа безкръвна жертва – хляб и вино, по примера и повелята на Христос на Тайната вечеря. След това се моли многократно за слизането на Светия дух „върху нас и върху предложените дарове”, да ги претвори в Тяло и Кръв Христови. По време на причастяването ние продължаваме да виждаме и вкусваме хляб и вино, но като верни християни, чрез благодатта на Светия Дух, ни се отварят духовните очи и се разгаря огъня на вярата в сърцата ни, за да познаем Христос в тях и да Го приемем в нас. (Лука.24:30-31, 1Кор.12:3, ). И тогава, заедно с апостол Павел казваме: „И вече не аз живея, а Христос живее в мене”. (Гал.2:20).

image
Добро и полезно е човек да се причастява и да участва в светото Тяло и Кръв на Христа на всяка литургия, защото Сам Господ Иисус Христос ясно казва: “Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен” (Йоан 6:54) и “Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него” (Йоан 6:56) (Вж. ЦВ бр. 2-5/2008). Използването на сегашно време (яде, пие) обозначава нещо непрестанно и постоянно. И отново, “ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта Му, не ще имате в себе си живот” (Йоан 6:53). Още самите апостоли, а след това и светите мъченици, отци и учители на Църквата непрестанно ни призовават да участваме в литургията като причастници на Христа: „Стремете се – казва св. Игнатий Богоносец - да участвате в една Евхаристия, защото едно е тялото на нашия Господ Иисус Христос и една е чашата за съединение с Неговата кръв” .

Разбира се, за да приемем Христа в нас, трябва да се подготвим, не само физически с установения от Църквата пост, но и духовно, като се покаем и изповядаме греховете си на Господа пред свещеник. Преди причастие винаги трябва да се допитваме до нашия духовник.

Постът

„Също, кога постите, не бивайте намръщени като лицемерците …”(Мат. 6:16-18)

По подобие на Нашия Господ Иисус Христос, който пости четиридесет дни в пустинята, Църквата е отредила през годината да се спазват два такива големи (40 дневни) поста, предхождащи празниците Възкресение и Рождество Христови, както и по-кратки пости (Богородични, Петрови) и отделни постни дни.

Постите са време, през което не се яде блажна храна, време за по-усърдни молитви и покаяние, за възраждане и духовно извисяване.

Според Типика на Българската православна църква степените на постите са няколко – ето част от тях: Всички среди и петъци през годината (има изключения – вж. църковното календарче) са постни дни, в които  се разрешава риба, а когато се случат в постен период се яде само растителна храна с олио. Има точно определени дни през годината за строг пост, т.е. само растителна храна без мазнина. Събота и неделя не се пости  (има изключения – вж. църковното календарче), освен ако не са през постен период.

Нощта и сутринта преди приемането на св. Причастие не се яде и пие нищо (за изключения се допитай до свещеника). В деня на приемането на св. Причастие веднага след това се разрешава да се яде всичко на празника, защото „кой пости, кога Младоженецът е с него” (по Лука.5:34). Духовният наставник или изповедникът определя продължителността на строгия пост преди св. Причастие, както и всички изключения.

Постният период ни е даден от Църквата, за да можем поне през тези дни да изпитваме себе си, да се ограничим от определени храни, от грешни постъпки и дела, да се научим на търпение, въздържание, смирение и покаяние.






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 891556
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031