Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 05:40 - Ще има ли DAB+ радио в България?
Автор: radiovisioner Категория: Други   
Прочетен: 5028 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 DAB+ в България може скоро да се появи, макар че ще е тестово, планиран в бюджета на БНР за 2017 г. Предвижда се първоначално излъчването на дигиталното радио да е само за столицата и да излъчва от Копитото. В почти всички европейски държави има сега тестови излъчвания на DAB, а от КРС са открили обществено обсъждане за цифровото радиоразпръскване /DAB, DAB+, DRM/. 

Предвид свободния спектър в радиочестотни обхвати 174–230 MHz (УКВ) и 526.5–1606.5 kHz (средни вълни) и с оглед спазване на принципите на прозрачност, публичност и консултативност, залегнали в разпоредбите на Закона за електронните съобщения, КРС открива процедура за обществени консултации относно преспективите за въвеждане на наземно цифрово радиоразпръскване на радиосигнали в тези обхвати.

DAB (Digital Audio Broadcasting)     Според радиочестотния план Женева 2006 г. за въвеждане на наземно цифрово радио- и телевизионно разпръскване България има защитени 34 радиочестотни разпределения в обхват 174–230 MHz – на 11-ти и 12-ти канали, които могат да осигурят честотен ресурс за реализиране на национални и/или регионални мрежи (мултиплекси) за наземно цифрово радиоразпръскване на радиопрограми. До 2013 г. този обхват се използваше за аналогово телевизионно разпространение (метрови канали от 6-ти до 12-ти). В резултат на преустановяване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване тази лента може да се използва за наземно цифрово радиоразпръскване по технологии Т-DAB и/или T-DAB+.

    При технологията T-DAB се използва MPEG-2 HE-AAC v.2 кодиране. Това осигурява на потребителите достъп до повече радиопрограми (около 6 в един блок) с по-високо качество в сравнение с аналоговото радиоразпръскване. Към радиопрограмите могат да се предават данни, свързани с тях, както и информационни услуги за потребителите. При технологията T-DAB+ се използва MPEG-4 HE-AAC v.2 кодиране, което позволява излъчване от два до три пъти повече програми в един блок, в сравнение с T-DAB. Това осигурява на слушателите по-голям избор на програми с по-високо аудио качество, и малко по-добро покритие от T-DAB.

    С оглед осигуряване на условия за ефикасно използване и ефективно управление на радиочестотния спектър и осигуряване на високачествени цифрови услуги за потребителите, КРС счита, че радиочестотна лента 174–230 MHz следва да се използване от наземни цифрови мрежи за радиоразпръскване на радиосигнали по технологията T-DAB+.

    DAB е най-разпространената технология за цифрово радиоразпръскване в света - излъчване има в над 60 страни. Най-напред в развитието на цифровото радио е Норвегия, където през 2017 г. започна спиране на аналоговите FM-предаватели и преминаване изцяло към цифрово излъчване (Digital Switchover). С над 95% покритие на населението са Великобритания, Германия, Дания, Холандия, Швейцария. DAB-предаватели са включени в почти всички Европейски страни и в много големи градове в Азия, Африка, Австралия.
   Има голямо разнообразие от стационарни, преносими и автомобилни приемници за DAB/DAB+, като цените започват от 50 лв.

image

DRM (Digital Radio Mondiale)     Радиочестотна лента 526.5–1606.5 kHz (средни вълни) може да се ползва за радиоразпръскване както по класическата технология с амплитудна модулация (наземно аналогово радиоразпръскване), така и по цифровите технологии на основата на DRM (Digital Radio Mondiale). След 2014 година, в България работи само един аналогов предавател в този обхват - РПС Видин на 576 kHz.

    С цел ефективното ползване на свободния честотен ресурс, тази лента може да се използва и за наземно цифрово радиоразпръскване. С наличния свободен ресурс в този обхват могат да се реализират национални и/или регионални мрежи (мултиплекси). Специфичното разпространение на вълните в този обхват позволява постигането на покритие на големи райони и относително стабилно приемане (мобилно и преносимо вътрешно). DRM позволява излъчване на по-голям брой радиопрограми с по-високо качество, както и допълнителни услуги.

    Днес предавания по технологията DRM на средни вълни се осъществяват главно в Индия, където работят 25 мощни предавателя. На къси вълни работят дузина предаватели в целия свят - във Великобритания, Германия, Франция, Ватикана, Румъния, Русия, Индия, Китай, Нова Зеландия, Южна Африка. От 2004 г. насам Радиопредавателен център Костинброд осъщестява DRM предавания на къси вълни.

    Основният проблем на DRM е липсата на достъпни масови радиоприемници. Най-ниската цена, на която се намират онлайн е US$216 (395 лв.). Големи производители на радиотехника като Sangean, Tecsun, Sony, Panasonic не предлагат такива приемници.

image


    Комисията за регулиране на съобщенията с Решение № 168 от 29.03.2017 г. открива процедура за провеждане на обществени консултации относно перспективите за въвеждане на наземно цифрово радиоразпръскване на радиосигнали image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 850671
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031