Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2014 10:38 - Съвременни новомъченици
Автор: fotinia Категория: Други   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.03.2014 10:59


image

Към новомъчениците причисляваме и всички, които са пострадали мъченически през XIX и XX в. за православната вяра и изповедание.

По време на въстанията на православните балкански народи през XIX в. срещу отоманците имаме много православни, които са загинали мъченически за своята вяра.

На полуостров Халкидики имаме 6 девици, които са загинали мъченически през 1854 година.

По време на гонението в Мала Азия през 1922 г. мъченически пострадват митрополитите Хризостом Смирненски, Григорий Кидонийски, Амвросий Мосхонисиотски, Прокопий Иконийски, Евтимий Зилонски. А заедно с тях и стотици свещеници и хиляди християни. В областите на Понт през 1922 г. биват изклани ок. 360 хиляди християни.

Новомъченици са и християните в Китай, които пострадват през 1990 г. по време на въстанието на Боксерите (боксьорите). Тогава загиват свещеникът Митрофан, презвитера Мария и 200 християни.

Новомъченици са и християните, които пострадват от атеистичния режим в Русия и Източна Европа.

В Русия вече са признати за светци 11 хиляди. Архиереи, йереи, монаси и християни загиват мъченически от атеистичния режим. По някои изчисления руските новомъченици възлизат на 20 милиона.

За новомъченици са признати и православните, които пострадват през 1944 г. в Полша, Естония, Албания. Към 800 хиляди възлизат православните сърби, които са пострадали от папска Кроатия по време на Втората световна война.

През 1958 г. мъченически пострадва едно момченце в Уганда само защото е станало православно. Когато неговият баща разбрал за това, го хвърлил в огъня и живо го изгорил.

Св. Филумен през 1978 г. в Йерусалим (от Божигробското братство) бил убит от фанатици евреи при кладенеца на Яков в Самария.

А сега напоследък: Евгений Радионов, който пострада от мюсюлманите чеченци, а преди две години отец Даниил, който пострада от фанатични мюсюлмани.

Йоан от Палестина, който загина мъченически само преди няколко години. Той бе мюсюлманин, станал християнин в манастира на свети Сава. Малко след това видял във видение светийското хоро от мъченици, а в края му бил той самият. Йоан загива от ръцете на своите роднини.

Отец Йоан в Санта Круз, Америка, загива от ръцете на сатанисти. Даниела от Румъния, едно момиче хубаво като бял крин, бива убито от баща си, защото често се черкувала и искала да води християнски православен живот.

Така мъченическото хоро все повече расте. Дори и сега сме свидетели на едно цялостно гонение срещу християните, и най-вече в Средния Изток. Докато ние днес си говорим, се върши клане над православните християни в Сирия. През миналия месец (м. юли 2012 г.) мъченически загина свещеникът Димитрий. В Ирак по време на войната бяха унищожени православни храмове, бяха убити християни. А останалите християни бяха принудени да напуснат родните си домове и да станат бежанци.

Две години вече, откакто е започнало гонението над християните в Египет.

В Индонезия, където има организирана Православна мисия (свещеноапостолство), фанатични мюсюлмани в часа на тайнството Венчание нахлули в православния храм, разпръснали сватбата и разрушили Божия храм.

Тук, в съседното нам Скопие, властите постоянно затварят митрополит Йоан, който и днес е в затвора.

Имаме опити на парарелигиозни групировки, които нападат православните страни и упражняват див прозелитизъм. Разполагат с много икономически средства и съвременни технологии, вестници, списания, радио- и телевизионни канали, интернет, размиват разбиранията на православния народ. Протестанти, евангелисти, петдесятници, свидетели на Йехова, сциентолози, сатанисти, окултисти, индуисти, будисти, разни лечители, които използват алтернативни лечения, учители на методики вражески на Православието и нахвърлящи се върху православния ни народ.

Всички те се позовават на правото на демокрацията. Изискват от правителствата свобода на действията си, искат от нас да не сме фанатици, казват, че трябва да приемаме и различното мнение.

Само че те самите, които говорят за свобода, нашата вяра не я уважават. Искат да отслабим защита си и да могат да ни управляват.

Затова в това наше съвременно гонение ние ще имаме за свой пример новомъчениците. Те ще ни ръководят и ще ни укрепват. Така със сигурност ние ще сме победители. Защото ИИСУС ХРИСТОС ПОБЕЖДАВА.

 

Превод от гръцки: Анула Христова

 http://bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=445




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fotinia
Категория: Поезия
Прочетен: 895453
Постинги: 958
Коментари: 363
Гласове: 367
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930